Мая Манолова: Надявам се депутатите да върнат преференциите в предишния вид

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
"Топлофикация" не дава никому обществена информация за това как управлява парите на столичани, как ръководи дружеството, как събира вземания от гражданите. Разбрах това, когато през 2016 година поисках информация за събраните от гражданите пари от юристконсултски възнаграждения. Това не са парите за парно и топла вода, това са допълнителните разноски, с които "Топлофикация" допълнително товареше своите длъжници в съдебно производство", обясни Манолова.

По думите ѝ информация, която ще получи сега и ще предостави на гражданите, е за парите, "които са им прибрали през 2015". До момента "Топлофикация" не е отговорила на нито едно запитване от клиент за дейността на дружеството и "това вече ще се промени", допълни тя.

"Съдебното решение не подлежи на обжалване и е влязло в сила. Приканвам поредният нов изпълнителен директор на "Топлофикация" - трети по ред, да ми предостави исканата информация и да ми отговори на 10 въпроса, които съм задала", призова националният омбудсман.

На въпрос за последните промени промени в Изборния кодекс Мая Манолова заяви, че "ЦИК наистина се оказаха рецидивисти по отношение на невъвеждането на машинното гласуване, което трябваше да се случи още преди две години".

"Те нарушиха закона и по електронното гласуване, което трябваше експериментално трябваше да бъде приложено през миналата година на частичните кметски избори в малките населени места. Нарушаваха закона и при образуването на секции за българските граждани зад граница. Това са част от препоръките, които съм изпращала до ЦИК. Сега с тези промени Народното събрание ще узакони това положение", отбеляза тя.

За нея преференциите са голямо достижение на изборното право и настоящото решение е "абсурдно, неуважително по отношение на гражданите от страна на депутатите". Манолова подчерта, че праговете от 2014 година са били ниски, за да "работят реално и да разместват листи".

"Надявам се депутатите да прегласуват това решение, както обещаха - тоест да ги върнат в същия вид", допълни тя.

Какво още каза националният омбудсман Мая Манолова вижте във видеото.