"Сляпата Вайша" по БНТ в нощта на Оскарите - 26 февруари

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

БНТ успешно приключи преговорите с Националния филмов борд на Канада и откупи правата за телевизионно и интернет разпространение на територията на България на късометражния анимационен филм "Сляпата Вайша".

Екранизираният разказ, в който са въвлечени трима български творци - виртуалният артист Тео Ушев, писателят Георги Господинов и музикантът Никола Груев-Балкански, е сред петте номинирани кратки анимации от Американската филмова академия.

Българските зрители могат да гледат "Сляпата Вайша" на 26 февруари - в деня, когато световният киноелит ще се събере в Лос Анджелис за 89-та церемония по връчването на филмовите награди "Оскар". Филмът ще бъде излъчен в праймтайма на БНТ1 - от 20:45 часа, веднага след централната емисия "По света и у нас".

"БНТ дължи на българската зрителска аудитория представянето на номинирания за "Оскар" анимационен филм "Сляпата Вайша". В комуникацията с Националния филмов борд на Канада установихме какъв авторитет е натрупал Тео Ушев с работата си, което превърна преговорите по-скоро в процес на споделяне на взаимните очаквания за успех на филма в трудната битка за "Оскар", отколкото в сделка за комерсиален продукт. Канадците ни накараха да чувстваме, че сме един отбор - този на Тео Ушев. Благодаря на него и на Георги Господинов за доверието обществената телевизия да излъчи "Сляпата Вайша", коментира новината програмният директор на БНТ1 Севда Шишманова.

Референтът, с когото бяха проведени преговорите – г-жа Люи-Шарл Миньо Грение заяви, че e щастлива, че филмът ще бъде показан в България, защото Тео Ушев се ползва с изключително уважение от Националния филмов борд на Канада и те са респектирани от работата с българския творец.

БНТ получи пълно съдействие и от страна на аниматора за бързото осъществяване на преговорите.

До този момент "Сляпата Вайша" е включен в почти всички мултинационални сделки на Националния филмов борд на Канада, а преводът на филма и адаптацията му на български език БНТ ще консултира с автора на едноименния разказ, който е в основата на филма - Георги Господинов, а Теодора Духовникова ще озвучава гласа на разказвача в „Сляпата Вайша“.

В студиото на "Денят започва с култура" гостува Георги Гоподинов.

"Това е избор на Теодор Ушев и аз също се включих, и потвърдих този избор, защото ми се струва, че някак и този глас е много силен най-сетне разказът, т. е. филмът да прозвучи на езика, на който е написан разказът – на български, защото в момента имаме на много езици вече, но основният глас в оригиналния филм е на Каролин Давернас, на една известна канадска и световна актриса, и сега вече може да прозвучи на български", каза той.

"За мен това, че този филм стигна до номинация за „Оскар“, е страхотно. Нямам по-големи амбиции от това, още повече че в момента продължават да излизат анализи на наблюдателите и това, което е най-хубаво, там има различни залози, това не го коментирам, но това, което е най-хубаво е, че в повечето анализи, в последния, който четох, се казва, че това е филмът, който е най-различен от останалите, който е най-оригинален като стил и най-дълбок като история и този филм, който остава най-дълго в съзнанието, след като си излезеш", продължи Господинов.