Да си спомним за Цветан Тодоров

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Отиде си Цветан Тодоров - един от най-влиятелните хуманитаристи на нашето време. В "Денят започва с култура" с размисли за личността и делото на големия интелектуалец гостуваха преводачът проф. Стоян Атанасов и социологът доц. Боян Знеполски.

Светла личност, обичан и мъдър човек, с много приятели, много ценен от близки и далечни, превъзнасян и от тези, които не го познават. За всички кончината на Цветан Тодоров е голяма загуба, каза проф. Атанасов. Най-впечатляващото е, че между думите му в битовото общуване и книгите му има пряка връзка, има приемственост и дори идентичност. Той пише така, както живее, добави преводачът. Според него урокът, който ни оставя Тодоров, е, че "когато знанието се обвърже със съществуването на един индивид и на един член на социална общност, то престава да бъде самоцелно познание, компетентност, специалност - става изкуство да се живее".

За доц. Знеполски големият принос на Цветан Тодоров е, "че открива една междинна земя между философията и тясната академична специализация". "Според мен той не е философ в истинския смисъл на думата, доколкото не свежда света и социалната реалност до няколко принципа, не е и тесен специалист, който се движи в полето на една много специфична материя. Напротив - той е между двете неща. Според мен той е повече антрополог отколкото философ и повече неакадемичен писател отколкото тесен специалист", коментира социологът.