БНТ стартира нова класация: за българското кино на прехода

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Българската национална телевизия продължава кампанията "Лачените обувки на българското кино" с нови 10 любими филма на столетието. От юли в ефира на обществената медия ще започне излъчването на 10-те най-високо класирани в стотицата ленти, произведени след промените от 1989 г.

Зрителският интерес към инициативата, с която БНТ отбеляза 100-годишнината на българското кино, е причината в ефира да се завъртят още от заглавията, представящи родната киноиндустрия у нас и по света. Близо 2.5 милиона от общо 14 милиона, които проследиха филмите в класацията на обществената телевизия, са на възраст под 34 години. След класиките, които заеха призовите 10 места на финала, сега е ред на продукциите, създадени в годините на прехода. Заглавията, които ще се завъртят отново в ефира на БНТ, са класирани според броя на зрителските гласове за тях. Сред тях са "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде", "Писмо до Америка", "Източни пиеси", "Ти, който си на небето", "Дзифт", "Мадам Бовари от Сливен", "Граница", "Love.net", "Изпепеляване", "Живи легенди", "Мисия Лондон", "Стъпки в пясъка".

Повече от авторите и актьорите на филмите, които зрителите ще могат да гледат от юли, участваха в 4-те гала вечери на "Лачените обувки на българското кино" като анализатори и застъпници на филмите от ТОП 100 и ТОП 10. Много от тях създадоха и късометражни филми, с които бяха представени заглавията, класирани от зрителите във финалната десетка.

Друга добра новина е, че кампанията "Лачените обувки на българското кино" ще завърши с телевизионната премиера на "Урок" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, който върви по кината в момента.