Богата литературна програма на Салона на изкуствата в НДК

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

XX Салон на изкуствата в НДК ще има силна литературна програма. „Това определено е най-богатата литературна програма от всички XX издания на Салона на изкуствата“, каза Светлозар Желев, директор на Националния център за книгата в НДК.

Тя започна с премиера на антологията Izbor iz suvremene bulgarske knijevnoste на млади български автори, издадена от катедрата по българистика в Загребския университет. Срещата с поета и преводач Аксиния Михайлова, която миналата година получи престижната френска награда за поезия "Аполинер" за френскоезичната си стихосбирка "Небе на изгубване", е на 14 май от 19 ч. в зала 7. Освен най-новите й стихове в "Смяна на огледалата" ще бъде представена и предишната й книга на български, "Разкопчаване на тялото".

На 17 май ще се състои четенето "Женски гласове в българската литература". Миглена Николчина, Здравка Евтимова, Кристин Димитрова и Светлана Дичева ще представят свои, както и чужди текстове на жени писателки. В рамките на базара на книгата Димитрова ще представи и книгата си "Ефирни песни и тайни служби" - изследване, което проследява образа на България в британската и американската преса от 1980 до 2000 г. Катерина Хапсали ще представи излязлата си по-рано книга "Гръцко кафе".

В рамките на Салона на изкуствата, на 22 май, ще бъде връчена наградата за роман на годината на фонд "1300 години България". Номинираните са Христо Карастоянов с "Една и съща нощ"; Радослав Парушев с "Отвътре"; Красен Камбуров, с "Осияние днес"; Емил Тонев с "Понякога ангели"; Емилия Дворянова с "При входа на морето" и Людмил Тодоров с "Разглобено лято".