Борба за нормалност. Да чуваш, за да виждаш

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В Международния ден за хората с увреждания в студиото на "Още от деня" разговаряхме с Мария Чернева, журналист от БНТ, и Иван Янев, Федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания". Тяхното гостуване беше по повод на едни проект за създаване на мобилно устройство, което да е в помощ на незрящите.

Отнася се за мобилно приложение за смартфони. Повечето незрящи нямат проблеми да говорят със смартфони посредством говорещите програми, направени за тези устройства. Искаме да направим тази навигация, която е елементарна за работа, да бъде и максимално точна, това обясни Иван Янев. Той допълни, че целта е и по този начин незрящите хора да бъдат изведени от домовете им.

Едно такова мобилно приложение би компенсирало до голяма степен дефицита на незрящите хора да могат да се ориентират на улицата, посочи Мария Чернева. Важното е те да имат самостоятелност, да не се налага непрекъснато да ангажират други хора, които да ги придружават.

Идеята придоби вид на проект и сега се събират средствата, за да бъде произведено това приложение. Желаещите да подкрепят създаването му могат да го направят със SMS с текст DMS Mobilen на 17 777. Проектът е част от благотворителна инициатива "Избирай да помогнеш". Освен мобилното приложение, целта е на няколко ключови точки първо в София, а после и в страната, да бъдат поставени GPS-и, които ще повишат максимално ориентирането. Иван Янев сподели, че за реализацията на проекта в София ще са нужни около 20 000 лв.

Мария Чернева подчерта, че е нужно съдействие от Столична община, за да се синхронизират данните от Центъра за градска мобилност.