Затворената страница "Южен поток". Има ли спасение за проекта?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

България, и по-точно правителството на Пламен Орешарски, направи всичко възможно, за да съсипе проекта "Южен поток" . Това заяви в студиото на "Още от деня" Румен Петков, зам.-председател на АБВ, и допълни, че е предупреждавал енергийния министър Драгомир Стойнев, че спирането на проекта не е опасно само за енергетиката, а за страната ни. Ние още не си даваме сметка какви ще бъдат щетите.

"България е на път да загуби мястото, което имаше отвоювано от няколко десетилетия на енергиен център не на Балканите, а в Европа. На път сме да бъдем краен потребител, а не страната, която дистрибутира, не страната, която осъществява пренос", подчерта той. Вече няма да купуваме газ от Русия, а от Турция. Продуктът ще бъде, разбира се, руски, но вече ще бъде по-скъп.

Допуснахме "Син поток" да заобиколи България, сега и "Южен поток" ще я заобиколи, обясни той. "С непредсказуемостта на поведението си, ние ставаме некоректен, нежелан партньор", подчерта Петков. Строителният ни бизнес губи 1 млрд. евро. Синдикатите трябва да признаят, че губим 5000 работни места. Освен това губим 10 000 работни места за Белене и освен всички инвестирани досега пари, ще загубим още 1 млрд. и 500 000 евро от осъдителна присъда, обясни Румен Петков.

Зам.-председателят на АБВ припомни, че отговорността за "Южен поток" е била прехвърлена от Драгомир Стойнев на Гюнтер Йотингер. "Какво общо има Йотингер с националния интерес на България? Преместването на този проект е удар върху енергетиката, върху националната ни сигурност, социалната ни сигурност и удар върху бюджета", подчерта Румен Петков.

Петков призна, че с Драгомир Стойнев са били в много добри приятелски отношения, но критиките, които отправя към него, са звучали като предупреждение от него още през пролетта.

Турция защити своя интерес по един блестящ начин. Русия също категорично защитава своя интерес, коментира Румен Петков.

"Не може министър-председателят на ГЕРБ да поиска подкрепа в Парламента за определени действия по "Южен поток" и да не я получи с политически акт на резолюция. И него го бламира собствената му партия", каза Румен Петков и обобщи, че България дава знаци, които създават впечатлението за непоследователност и за неспособност да формираме обща позиция.