Борба за здраве

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Каква ще е съдбата на кардиологичната болница във Видин? По тази тема разговаряхме в студиото на "Още от деня" с Десислава Атанасова, бивш министър на здравеопазването, и доц. Сотир Марчев, директор на Българския кардиологичен институт. Д-р Виолета Дочкова, директор на болница "Света Петка" във Видин, се включи в предаването по телефона.

До момента областите Видин и Монтана нямаха кардиологична болница, която да лекува и със средствата на инвазивната кардиология. Налага се болните да пътуват до Враца, до Плевен и до София. А при инфаркт основната помощ е в първите часове, това обясни доц. Сотир Марчев. Той допълни, че във Видин е изградена специализирана кардиологична болница, която да поеме спешните случаи, но проблемът е, че тя няма лиценз. Установеният законов срок, в който Министерство на здравеопазването трябва да се произнесе за лиценза е три месеца. Той изтече миналия месец, но до момента от МЗ няма нито утвърдителен, нито отрицателен отговор. Според юристите това е мълчалив отказ, коментира доц. Марчев.

Десислава Атанасова беше категорична, че не е изненадана от факта, че разрешението не се издава от Министерство на здравеопазването, защото то просто не работи. Безспорен факт е, че натрупаните дългове в държавните областни болници, откакто това правителство управлява, са вече 600 млн. лева. Това са натрупани задължения към доставчици на услуги, лекарства, консумативи.

По думите на д-р Виолета Дочкова така наречената частна кардиологична болница, която още няма лиценз за такава, е под наем в сградата на болница "Света Петка". Тя подчерта, че след встъпването си в длъжност в началото на годината е предала договорите с кардиологичната болница на Борда на директорите. В следствие на това е направен изводът, че тези договори не са в интерес на държавната болница. Тя каза още, че многократно са отправяни покани към ръководството на новата болница за среща, но те не са се отзовали.