Пламен Моллов за безопасността на храните и хранителните добавки

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Какво ядем и с какво се опитват да ни залъжат? С този въпрос се обърнахме към директорът на Агенцията по безопасност на храните Пламен Моллов в студиото на "Още от деня".

Той анонсира предприетата инициатива от Агенцията по разпространението на Практическо ръководство за потребителя, както и подготвянето на регистър на доброволци, които да следят предлаганите продукти в магазините. Целта на доброволците е да сигнализират инспекторите на Агенцията по безопасност на храните при наблюдавани нарушения. Те ще бъдат инструктирани и запознати с някои конкретни качествени показатели, които да следят.

Моллов бе категоричен, че за последните месеци са повишили ефективността 150 пъти - изчислено от броя на съставените актове на основание броя на извършените проверки. Сравнението, което направи Моллов, за да подкрепи това твърдение, бе на базата на миналогодишните проверки и брой актове и тези, направени в последните месеци на обекти за търговия на едро.

"Миналата година от 5000 проверки в София има съставени около 27 акта, т.е. процентно е приблизително 0,3%. Тази година - само за три до четири седмици от проверките, които са около 300, имаме приблизително 150 акта, т.е. всяка втора проверка завършва с акт, или имаме 50% успеваемост", посочи директорът на Агенцията по безопасност на храните.

Той коментира и проблема с контрола на хранителните добавки, предлагани в Интернет.

"Този въпрос не е уреден на европейско равнище, няма регламент, който ясно да разписва какво трябва да се направи в този случай", заяви Моллов.

Той посочи, че годишно се появяват между 5 и 7 хиляди нови добавки и без допълнителна информация Агенцията не би се справила.

"Имахме заседание в Министерството на земеделието по този въпрос заедно с колеги от Министерството на здравеопазването и обсъдихме възможни механизми как може да процедираме", отбеляза Моллов. "Специално за Интернет все още стои проблемът, но за тези, които се обявяват режимът е уведомителен - те уведомяват нашите органи на регионално ниво. Регионалните инспектори ни информират, проверяват съответния състав, а ние тук ги верифицираме или не и съответно можем да предприемем съответните действия", посочи още директорът на Агенцията по безопасност на храните.