Борбата с климатичните промени

Предаване: Денят започва

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Патрисия Еспиноса, изпълнителният секретар на Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата, отбеляза, че "тази година се очаква да бъде една от четирите най-горещи, регистрирани някога. Концентрациите на парникови газове в атмосферата са на рекордно равнище и емисиите продължават да се увеличават".

Глобалното затопляне е факт. Допреди десетина години се спореше има ли, няма ли. Вече този въпрос не стои. Имаме глобално затопляне. Учените се обединиха, че има затопляне от 1 градус в сравнение с прединдустриалната епоха, заяви доц. д-р Елисавета Пенева от Катедра по метеорология и геофизика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Най-голямо затопляне от 2 градуса е в Северното полукълбо - високите ширини. Зимата се затопля повече от лятото, добави тя.

Полярните региони са най-чувствителни на климатичните промени. Те са лакмусът на климата, каза директорът на Българския антарктически институт Христо Пимпирев. Той допълни, че в Западна Антарктида положението е по-трагично, тъй като температурите са се покачили с 5 градуса, а не с 1. Абсолютен факт е, че температурите се повишават.