Енергийни стратегии - коментар на Георги Първанов

Предаване: Денят започва

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Първанов припомни как същите тези политици са се съпротивлявали на обемите, които са били договорени по т.н. "Голям шлем", когато е ставало въпрос за 63 млрд. куб. м, а сега обемът е не повече от 16 млрд.

"Очевидно е, че сме редуцирали своите претенции, но по-добре така да стане, отколкото да ни заобиколят", каза Първанов.

Той коментира и изказване на американския посланик, че САЩ "ще ни бранят от руските енергийни проекти": "Питам как? Ако те построят нова атомна централа - добре, ако те ще докарат реално големи количества газ - аз съм за. Само че те не правят това. Засега искат да ни спрат проектите."

Първанов отправи и критика към поведението на Брюксел по отношение на енергийните ни проекти и припомни тяхното отношение към малките реактори в АЕЦ "Козлодуй" и отбеляза, че сега това се възпроизвежда и ние трябва да проявим характер.

Според него сегашното обсъждане на енергийната стратегия е байпас - интерконекторни връзки, които да ни спасят по време на криза, но това не е стратегически проект, т.е. в тази стратегия няма нищо стратегическо. И предложи да се приеме нова стратегия.

Георги Първанов се спря и на грешките, допуснати при скъсването с важните енергийни проекти. "Тези проекти - АЕЦ "Белене" и "Южен поток" - ни запазваха едно много видимо място на европейската енергийна карта. Сега това не се случва, сега сме на път да загубим всичко, да ни заобиколят тези проекти и в крайна сметка да станем един придатък", каза той.

Колкото до газовия хъб "Балкан", Първанов попита откъде ще дойде газ за този разпределителен хъб. И подчерта, че Русия няма да даде газ, който ние да продаваме. И коментира: "Онези, които не искаха руска зависимост, сега получават не само руска, но и турска зависимост".

Вижте целия разговор с Георги Първанов във видеото.