Боян Петров: Еверест е върхът на хималайската корона

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В интервю за предаването "Денят започва" той разказа за предизвикателствата, изпитанията и успехите, които среща, при изкачването на най-високите върхове в света.

Да си почине, да обърне внимание на музейната си работа и започнати проекти планира в близко бъдеще алпинистът.

"Да отидеш в един сезон и да покориш два осемхилядника ми трябваха точно 100 дни - 2 по 50, за да ги изкача. Прибирам се доволен, че съм си свършил работата за този сезон. Сега е време за почивка и други занимания. Ще обърна внимание на музейната си работа и проекти, които съм започнал или които ще започна в бъдеще. Искам да се отърся от този сняг и лед", разказа той часове след завръщането си в България, след като изкачи десетия си осемхилядник - Даулагири в Хималаите.

"Покоряването му беше малко по-лесно от предишния с цепнатините, с опасностите, с това, че те изяжда отвътре. Този връх беше малко по-лесен, но трябваше много търпение", обясни Петров.

„Еверест“ е върхът на хималайската корона и с огромно уважение ще подходя към изкачването му, защото все пак на 8800 метра не съм бил. Най-високото ми е 8600 - К2. Но трябва да го направя, сподели Боян Петров.

„Българско знаме трябва по-често да развяваме, не само на моите върхове, а и навсякъде, защото е визитна картичка за страната ни. Всеки трябва да бъде посланик на България”, заяви Петров.

По думите му е по-честно и по-спортно постижение да изкачиш осемхилядника без кислородна маска. Като задача по математика - все едно да си я решил с елка или без елка.

"Да изкачваш върховете с кислород или без кислород е все едно на олимпиада по математика единият отбор да смята с калкулатор, а другият – наум. В крайна сметка и двата са решили задачата, но единият по-честно. Това е и по-спортно постижение. Организмът ми работи перфектно на големи височини, без нуждата от кислородна маска".

В края на миналата седмица най-успешният български алпинист Боян Петров изкачи десетия си осемхилядник - Даулагири. Той е част от проекта му "Българин на 14х8000", с който алпинистът иска да се нареди сред двайсетте алпинисти в цял свят, успели да изкачат 14-те осемхилядници на планетата без помощта на кислород.