Бойко Борисов: Приемам всяка градивна критика и работя по нея с правителството

Предаване: Панорама, 14.12.2018

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Той подчерта, че темата "миграция" е тежката разделителна линия. Обсъждат се преразпределението на мигранти, релокацията и вторичното движение. "Държавите, които сме на първа линия, настояваме стриктно да се спазват правилата. Не случайно България е единствената, която се дава за пример, защото ние сме водеща страна в доказването на възможността, че можем да се справяме с миграционния поток и че споразумението с Турция работи."

Министър-председателят открои, че темата "Шенген" се обсъжда и сега, като заяви, че Шенген във вида, в който го познаваме, вече не съществува, защото много от сухопътните граници в Европа подлежат на граничен контрол. Той посочи, че вероятно през март ще се гледа разширяването на Шенген по въздух. "Вие виждате - и Европейският парламент, и Европейската комисия са категорични: само въздух и вода. Винаги съм казвал, че много от държавите, особено в Западна Европа, ги е страх, че при друго правителство или при несправяне на България, при положение, че е приета с шенгенски граници по суша, мигрантският поток от Гърция през България, Румъния, Унгария вече ще стигне до тях само през шенгенски държави. Затова тях ги е страх, че един ден може да не се справяме така, може да нямаме такава добра външна политика и добросъседство със съседите."

Борисов коментира и новите правила за арести и конфискация без присъда и как те се възприемат в Брюксел, като беше категоричен, че на базата на приетото законодателство ЕК махна три от шестте точки в мониторинговия доклад. "Признато беше, че в България няма организирана престъпност, отчетено беше, че реформата в съдебната система върви, а най-високо беше оценен Законът за конфискация на имуществото, придобито по престъпен начин, тъй като целта на всяко престъпление или корупция е да се придобие някакво имущество." По думите му, когато елементът на конфискация съществува, това ограничава апетитите на хората да го правят. "На господин Тимерманс му обясних, че в рамките на няколко дни ще променим законодателството, за да стане категорично ясно, че наказателното производство си върви в едната посока, а в другата съответно пък и конфискацията на имуществото, придобито по престъпен начин. Освен това му разказах за операциите за стотиците килограми хероин, амфетамин, кокаин, огромното количество оръжие, което задържахме само преди няколко дни, арестите в Българската агенция за чужденци - един много приятелски, много ползотворен, много сърдечен, изпълнен с доверие разговор", допълни Борисов.

На въпрос какво се случи в страната, че сега има протести срещу правителството, премиерът отговори, че протести има в цяла Европа и в цял свят. Протестът е демократична форма да изразиш несъгласие, мнение или желание, подчерта министър-председателят. Той каза, че след множеството протести в страната през изминалите месеци, правителството се е срещнало и разговаряло с протестиращите и е изпълнило тези от исканията им, които са били справедливи. "Аз така го разбирам протеста - ако нещо не сме видели, ако не сме дооценили, не ни е било приоритет или не е приоритет в програмата, а хората настояват това да се случи днес, нищо лошо няма да се преразгледа и да се помогне на дадения бранш, сектор или каквото и да било", уточни Борисов.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Има няколко работодателски организации, синдикати и във всички срещи, които провеждаме между тях и ние се явяваме един вид и арбитър, и изпълнител на решаването на проблемите, които има, участват всички. В тези работодателски организации има малък, среден, едър бизнес. Ние като дясна партия, разбира се, че се стараем да подпомагаме бизнеса във всичките му форми. И като казвате едър бизнес може би имате предвид строителния бранш - там в програмите по санирането са само малки строителни компании. В ремонтите в общините са малки и средни компании. Така че това е един огромен бранш и мисля, че е един от малкото, които са доста силни в България.

Премиерът изрично подчерта, че определянето на една или друга фирма за изпълнител става след обществени поръчки и е прозрачно. От правителството зависи да бъде осигурен финансовият ресурс, за да има растеж и просперитет - това, което българите искат да им се случи.

Бойко Борисов обясни, че по време на управлението на ГЕРБ страната ни винаги е на излишък, защото контрабандата на цигари от 34% пада под 5%. "Колко фабрики за цигари, за алкохол или крадци на ДДС бяха арестувани, прибрани, или хора, източвали държавни предприятия или ги фалирали? Е затова има повече приходи, затова БВП отиде на 110 млрд., защото приходните агенции, службите, Прокуратурата работят по-добре и събират повече приходи. Изсветли се икономиката и това го отчитат неправителствените организации, отчитат го работодателите. Безработицата падна под рекордните 5%. Всичко това значи, че сме работили по-добре или много по-добре от тези, които бяха на дефицит", обобщи той.

Бойко Борисов, министър-председател на България: И пак да попитам - кое е харчене на бюджет? Че даваме пари на болниците? Че даваме пари да се отремонтират казармите, самолетите, вертолетите, които са приземени - да не се вкарвам в тая тема - защо навремето така са купувани? Че даваме пари на училищата, на детските градини, за спортни съоръжения, за ремонт на най-малките селца в България, където също живеят българи; за водоснабдяване, за канализация. Искам да Ви помоля да проверите за какво и как, и къде се харчат и тогава да коментираме кое е било ненужно или кое населено място не се е нуждаело от средства, за да се дадат?

Премиерът заяви още, че големи промени се правят трудно, защото се накърняват интересите на доста големи слоеве от населението. За пример той даде ТЕЛК-овете и решенията, които се издават от тях, като изрази твърдото си убеждение, че там има нарушения. Нужно е внимателно да се изследва защо в една област като Силистра има близо 30% хора с инвалидни пенсии, а в Бургас те са 6%, защо във Враца и Монтана те са 27-28%, а в други са 6-7%. Той посочи, че предстоят проверки, които да установят причините за тези разминавания, като подчерта, че няма да се предприемат резки действия. Той каза, че безспорно има хора, които се нуждаят от тази помощ, но има и немалко, които злоупотребяват. "Трябва да направим така, че хората да са убедени, че когато данъците им отиват за тези ТЕЛК-ове, парите им са на правилните места при наистина нуждаещите се хора."

Той се спря и на казуса с Правителствена болница, чийто принципал е Министерски съвет, като беше категоричен, че предложението, което е било обмисляно, е тази болница да стане специализирана детска болница и подчерта, че никой не е коментирал затварянето й. Подобно предложение не е било подкрепено, включително и от коалиционните партньори, затова премиерът е помолил идната сряда да бъде взето решение за съответните промени и тази болница да отиде към Министерство на здравеопазването и да си остане университетска.


Борисов не се съгласи с твърдението, че влиза в конфронтация с президента Радев и помоли да му бъде даден пример за подобно действие от негова страна.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Ролята на президента е определена от Конституцията. Вярно е, че той си харесва много БСП, вярно е, че ги подкрепя непрекъснато, но пак това е негово право. Въпросът, който ми задавате е: Вие ли имате полза да водите война? Не стига, че той ни шамари ежедневно, а накрая излиза, че едва ли не ние водим война. Несериозно е това и моля Ви да го коригирате. Просто не е вярно.

Бойко Борисов каза, че партията на президента прие само преди няколко години закон, който да отмени всички престъпления, извършени от тях, но за това държавният глава не споменава и дума. Борисов още веднъж подчерта, че критиката на Румен Радев за военната техника е била възприета от правителството и са инвестирани средства за ремонта й, като изрази надежда до края на годината от комисиите да се избере и боен самолет, който да бъде закупен. "С една дума - всяка критика, която е градивна, аз я приемам, работя по нея, заедно с правителството си", уточни той.

По темата "Турски поток" премиерът заяви, че има ясно желание от страна на Турция и Русия тръбата да премине през България. Днес стартира и газовият хъб "Балкан". Това се теми, които изискват силна политическа воля и национален консенсус, но, за съжаление, по тези теми не се говори. Ние може днес да вземем решение и да кажем "подписваме", обясни Бойко Борисов.

Правителството е работи две години по газовия хъб "Балкан". Борисов припомни, че самият Юнкер е заявил тогава, че Европа подкрепя този проект и стои зад него. Има трети - либерализационен пакет, и той казва - трябва да има винаги обеми, които да могат да бъдат ползвани от трети страни. България има такива обеми от "Хан Аспарух", "Силистар", Азербайджан и терминала за втечнен газ в Александрополис, уточни премиерът.

Едни избори струват 50 млн. По-добре да ги дадем за нещо друго, така премиерът отговори на въпроса дали смята да се оттегля от управлението и да предизвика предсрочни избори. Освен това той заяви, че в момента в България няма алтернатива на това управление.

Борисов подчерта, че страховете му са свързани с мигрантската вълна, с конфонтацията между държавите, каквато има между Русия и Украйна, и които биха могли да доведат до война. Той беше категоричен, че подкрепя геостратегическите проекти, защото "там, където има газопроводи и изградена инфраструктура, там няма война".

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад