Черна гора: началото на пътя

Предаване: В кадър, 24.07.2018

Черна гора: началото на пътя
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Преговорният процес, започнал през 2012 г., се води активно и страната получи ясна перспектива за приемане в Съюза през 2025-та. Какво предстои на черногорците в процеса на присъединяване разказва във филма външният министър на страната Сърджан Дарманович. Самият той е основател и пръв декан на Факултета за политически науки в Университета на Черна гора, професор, доктор на икономическите науки, член на Венецианската комисия на Съвета на Европа, президент на Дипломатическата академия и бивш посланик на държавата в САЩ.

За перспективите пред страната, която преди година стана 29-ият член на НАТО, разказва и един от младите политически лидери на Черна гора Игор Лукшич. Едва 42-годишен, със завидна политическа кариера – бивш министър на финансите, министър-председател от 2010 до 2014, вицепремиер в кабинета на Мило Джуканович и министър на външните работи, Игор Лукшич ще оглави Съвета за регионално сътрудничество. Организацията, която наследи Пакта за стабилност в Югоизточна Европа, насърчава взаимното сътрудничество и европейската и евроатлантическата интеграция на балканските държави. След 2 години, когато Черна гора поеме ротационното председателство на Съвета, пред Лукшич се очертава перспективата да бъде един от политиците с ключова роля в предстоящото присъединяване на Западните Балкани към структурите на ЕС.

Филмът представя различните гледни точки на бизнеса, политиците и обикновените граждани към бъдещото членство в ЕС, ролята на НАТО в региона и деликатната тема за активното руско инвестиционно присъствие и съмненията за участие на руски националисти в октомврийския опит за преврат.

Пред камерата на БНТ застава и една от най-известните личности в музикалния живот на бивша Югославия – черногорецът Антоние Пушич. Музикантътпише за театрални спектакли, издава авторски албуми, създава както текстове за легендите Лепа Брена и Весна Змиянац, така и кратки пародии, които сам интерпретира; следва математика и естествени науки, занимава се с ветроходство и става шампион на Черна гора, а през 2012 представя страната си в конкурса „Евровизия“. Пред авторите на филма „балканският Франк Запа“, както го наричат в родината му, разкрива своя особен поглед към действителността и бъдещето на своите колоритни сънародници.

Оператор на филма е Хрисимир Данев, а режисьор – Миглена Атанасова. Продуцент на поредицата „Западните Балкани“ е Петя Тетевенска.

Гледайте филма „Черна гора: началото на пътя“, на 28 юли (събота) от 20,45 часа

в рубриката „В кадър“ по БНТ1!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад