Честит юбилей, Джамбо!

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Днес една от легендите в българския алпинизъм - Трифон Джамбазов-Джамбо, празнува своя 70-годишен юбилей.

"Ще имам ли някога щастието да се доближа до този красив връх? Поглеждам случайно попадналата ми черно-бяла снимка, закачена до леглото ми и продължавам да мечтая. Чудя се нима е възможно природата да сътвори такава прелест." Тези мисли вълнуват душата на Трифон Джамбазов, години преди заедно с Христо Проданов да осъществят първото българско изкачване по северната стена на Матерхорн.

През септември 1977 година Джамбазов в свръзка с Кънчо Долапчиев катери северната стена на Пти Дрю в Алпите при изключително тежки условия.

Преди 2 месеца Кънчо Долапчиев навърши 70 години, а днес Джамбо празнува своя юбилей.

Петър Атанасов, директор на Банско Филм Фест: „Да са живи и здрави и да имат тоя дух, който го имат и до момента. И да продължават да бъдат верни на своята страст. И двамата не са се отказали от своята първа и голяма любов – планината.“

Сред изкачените от Трифон Джамбазов върхове са всички най-трудни обекти в нашите планини, а също и Шчуровски, Шхелда, Елбрус, Ношак, Ленин и Комунизъм.

Джамбо е член на българската експедиция до Еверест по Западния гребен през 1984 година. В онези драматични дни, той успява да помогне на изкачилия върха Иван Вълчев да се завърне в базовия лагер.

Кънчо Долапчиев, алпинист: "Трифон Джамбазов свърши много работа, а някак си остана недооценен."

Днес Джамбо продължава да живее, очарован от красотата на планината и да предава любовта си на децата, които се учат на катерене в залата на НСА. А в деня на юбилея му неговите приятели му пожелаха:

Боян Петров, алпинист: "Джамбо, честит рожден ден. Мисля, че 70 години не е възраст на която да седнеш с останалите пенсионери пред входа на блока, така че ти пожелавам да хващаш котките и да продължаваш да се катериш само нагоре. Честит рожден ден!"

Дойчин Боянов, алпинист: "Джамбо, много ми е приятно, че имам възможността да те поздравя за 70-годишния ти юбилей. Пожелавам ти да си жив и здрав. Наздраве!"

Джамбо, бъди жив и здрав и продължавай да мечтаеш!

От екипа ни.

/Снимките, използвани във видеото, са от личния архив на Трифон Джамбазов/.