Пловдивски таланти ще свирят в Карнеги Хол

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Концерт в Карнеги хол – мечта за всеки музикант, вече е реалност за двама 13-годишни пловдивски пианисти. След спечелен конкурс възпитаниците на Музикалното училище под тепетата Тифани-Сидни Микова и Николай Маринов ще представят България на голям коледен концерт в Ню Йорк.

"Много съм щастлива, че ще свиря в Карнеги хол, това е благодарение на един конкурс, който беше по интернет. Казва се „Американ протеже”. Ние трябваше да изпращаме записи от концерт и те дават първа, втора или трета награда. И тези, които спечелят награда, свирят в Карнеги хол. Ние имаме втора награда от този конкурс. Аз изпратих първа част от концерт на Менделсон за пиано и оркестър №1 в сол минор", разказа Тифани.

"Записът, който аз изпратих, беше на Концерт Моцарт № 23 за пиано и оркестър. На концерта ще изпълня Рахманинов, Музикален момент номер 4. Трябва да изсвирим произведение до пет минути. Аз ще изсвиря Вариации от Беркович и от Паганини", похвали се Николай.

"Другите ми пиеси са доста по-дълги. Тези ги свиря от доста време и съм ги свирила на конкурси. И в тях мога да покажа всички видове техники - и бързо и бавно, и мелодично. Затова избрахме тези да изсвирим", обясни Тифани.

"Всеки ден се свири. Лично аз свиря 4 часа и половина – пет часа на ден, за да мога да съчетая и с училището", добави Николай.

"И съм много щастлива, че първо възпитаници точно на Пловдивското музикално училище ще свирят на тази престижна сцена Карнеги хол. Светът вече е отворен. Благодарна съм и на госпожа Светлана Косева, която неслучайно тази година е номинирана и лауреат на Кристална лира. Тези деца от пет години тя ги отглежда. Също така благодарна съм и на родителите им. Които ги мотивират и подкрепят, защото иначе процесът е сложен, пътят на музиканта иска много труд. Упоритост и мотивация, в днешно време виждате колко е трудно. Но като гледаме тези талантливи деца просто мислим, че България не е загубена", каза директорът на НУМТИ „Добрин Петков” - Пловдив Нели Попова-Коева.