Чужденци пътуваха хиляди километри, за да гледат "Пръстенът на нибелунга" у нас

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

На опера като на опера - семейното правило на Кати и Дик Соутъркуист от Вашингтон. Забелязват се отдалеч. Тя - облечена в рокля от "Рейнско злато", подобно на това във Вагнеровата опера, а той в костюм, който да кореспондира на нейния тоалет.

Дик Соутъркуист: Уважение към артистите. Това е. Тези хора са там горе на сцената, отдават живота си на това да са добри в това, което правят, за да са добри, когато ги гледаме. Със скъсани дънки или спортни дрехи просто не става, не е правилно. Така го чувстваме, така ни харесва, освен това дрехите са толкова красиви. Заимствал съм го от родителите си, те винаги така се обличаха за опера.
Кати Соутъркуист: Харесва ни да изглеждаме така, прави го специално и за нас, прави го специално и за артистите. Това е нашият начин да покажем уважението си към хората, които са на сцената.

Казват, че това изкуство е в кръвта им, че ги събира и държи заедно вече повече от 40 години. Любов толкова силна, че ги провокира да пропътуват хиляди километри от Щатите, за да дойдат в София и да видят Музикалната тетралогия на Вагнер и майсторството на артистите от Софийската опера на живо.

Кати и Дик Соутъркуист: Видяхме изпълнението им в Германия преди три години и останахме очаровани. Когато разбрахме, че отново ще го поставят, решихме да посетим България, за да го гледаме.

Разказват, че са обиколили почти всички европейски сцени в търсене на най-добрата Вагнерова интерпретация. Оперното им пътешествие ги е отвеждало дори и в Австралия.

Кати и Дик Соутъркуист: Гледали сме повече от 75 интерпретации на "Пръстена" досега, но това е едно от любимите ни. Красиво е, проф. Карталов е свършил прекрасна работа. Разбираме всичко, което се случва на сцената, има чудесна кореспонденция между музиката и действието. В съвременните спектакли, които сме гледали, не винаги има такава връзка, но тук е невероятно. Разбираш за какво говорят, за какво пеят, чувстваш техните емоции. Това за нас като публика е несравнимо усещане. Професор Карталов е свършил прекрасна работа.

Обещават да се върнат и утре, с тоалети, които да кореспондират на духа, който Вагнеровата опера "Валкюра" носи. Нещо повече - убедени са, че това е само първото им посещение у нас.