Д-р Чобанов: Собствениците носят най-голяма отговорност за опазването на културните ценности

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Каква е съдбата на паметниците на културата в София и могат ли да бъдат спасени те. По тази тема в студиото на "Денят започва с култура" разговаряхме с д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет на София.

Всяка институция, която има някакво отношение към темата за опазването на паметниците на културата, носи своята отговорност. Най-голямата отговорност обаче е на собственика, посочи Чобанов. Говорейки за тези знакови сгради винаги трябва да поставяме въпроса за отговорността на собственика, защото избирайки да притежава този обект, той поема пред обществото и една особена отговорност, свързана с факта, че придобива един обект, който е ценен за всички. Освен това въпросният обект се нуждае от поддръжка и стопанисване, а що се отнася до знакови къщи - от реставрация и консервация. Отговорност за това носи и професионалната общност - архитекти, хора, които се занимават с тези дейности. Те често биват ангажирани от собственика, за да направят нов проект за тази сграда. Тодор Чобанов не скри, че, за съжаление, има архитекти, които се подписват под проекти, които директно унищожават конкретната културна ценност и това не им прави чест. Той обясни, че институциите също трябва да бдят за опазването на културните ценности - на първо място тук стои Министерство на културата заедно с Института за недвижимо културно наследство и най-накрая, ако има оформени документи, идва отговорността на местната власт, която прилага строителното законодателство.

Д-р Чобанов каза, че общината има задачата текущо да следи за състоянието на обектите и тя го прави. При установени нарушения, служителите на общината пишат предписания, ако отново не последва действие се налагат глоби, които са доста големи. Някои от тези глоби се събират, но други падат в съда. Парадоксът е, че много често се оказва, че собствениците имат пари за правна защита, а нямат средства за поддръжка на закупената от тях сграда. "Съдебните саги, които съпътстват тези случаи са дългогодишни и някои от тях продължават и в момента. Говорим за Захарна фабрика. Две глоби по 100 000 лева, едната от които е частично събрана. Сега водим дела за втората. За къща "Яворов" също са наложени две глоби по 100 000 лева, отменени и двете от съдебни състави. Но забележете - в единия случай съдът е казал, че трябва да се изпълнят нашите предписания за консервационно-реставрационните работи, които тази къща трябва да получи, защото тя е знакова, ценна и всички ние искаме да я видим в едно отлично състояние", разказа Чобанов и допълни, че същото се отнася и до къщата на Фингов, където е невъзможно да бъде намерен собственикът, за да може общината да му връчи предписанията. Той беше категоричен, че общината няма да разреши тази къща да бъде разрушена, каквото е желанието на собственика.

Вижте целия разговор във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад