Д-р Фернандо Гомес Санча: В България мъжете не ходят на уролог за превенция

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Д-р Фернандо Гомес Санча - един от най-добрите уролози в света, днес беше гост в студиото на "Още от деня".

В много страни по света населението застарява, а проблемите с простатата се появяват в напреднала възраст, което води до по-голям ръст на заболяванията на простатата, съобщи той. Два са основните проблеми на този орган при мъжете - рак и доброкачествено увеличаване на простатата. 50% от мъжете на 60-годишна възраст имат доброкачествено увеличаване. В България 40% от мъжете развиват рак на простата, а 20% от тях - умират от това заболяване.

Д-р Фернандо Гомес Санча съобщи, че усилията на уролозите са насочени към ранно диагностициране на заболяванията при мъжете. "Идвам в България да оперирам вече от 6 години и виждам каква е разликата в пациентите, които идват при мен в Испания и тези тук. В България мъжете не ходят на уролог за превенция", коментира той и допълни, че това води до късно поставяне на диагнозата и съответно резултатите от хирургическата намеса са по-слаби.

Той посъветва мъжете на 40-годишна възраст да посетят за първи път уролог и от този специалист да получи мнение колко често да ходи на прегледи.