Димитър Радев за банковите стратегии

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Гост в студиото на „Още от деня“ бе Димитър Радев, кандидатът на ГЕРБ за управител на БНБ, за да говори за предстоящи банкови стратегии и концепции за стабилност.

Относно ситуацията в Гърция и има ли предизвикателства, за които трябва България да е готова Радев каза: „Министерството на финансите и БНБ правят това, което трябва да се прави. Знаете, че българските банки с гръцки собственици се контролират от БНБ, както по отношение на капиталова адекватност, така и по отношение на ликвидност. И двата показатели за тези банки в момента стоят много добре. Ние като страна и като банки нямаме експозиция към гръцката държава и към гръцки банки, което означава, че няма икономически канали за внасяне на заразата у нас. Стратегията ни от тук нататък трябва да е да следим много внимателно развитието на нещата“.

„Определено са необходими промени в проблемните сфери – „надзорът“ е една от тях. Това, което притеснява е, че голяма част от правомощията и отговорностите са концентрирани в един човек, надзорът като функция на банката е капсулиран до голяма степен в момента от гледна точка на информация, контрол. Формалната рамка не осигурява такъв ефективен контрол от страна на управителя и управителния съвет, съответно не ангажира тяхната отговорност – това е едно от нещата, които трябва да се променят“, заяви Радев.