Д-р Маджаров: Нужна е единна информационна система за здравеопазването

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Д-р Маджаров коментира и внесения вот на недоверие, като подчерта, че желанието на всички - и лекари, и пациенти - е да се оптимизира системата на здравеопазването. Вотът е нормален инструмент в ръцете на опозицията и се надявам той да е поле за идеи за подобряване на системата. Той се спря и на предложените два модела на здравеопазване.

"Това са предложения - концепции за промяна в начина, по който ще се финансира системата. Ние имахме предложение, това е решение на Управителния съвет, още преди две години, преди да излязат тези предложения, че за нас добрият вариант е да се запази солидарният модел на сега съществуващата Каса с един малко по-ограничен пакет и да се даде възможност на хората да се осигуряват допълнително или застраховат, за да получат повече, отколкото гарантира пакетът. Защото ние смятаме, че средствата, които може да си позволи нашето общество, като събрани здравноосигурителни вноски не могат да осигурят в пълна степен качество на здравеопазване такова, което всички ние очакваме и не на последно място на това се дължат недостатъците, на които всички ние сме свидетели", каза д-р Иван Маджаров, председател на БЛС.

След като има плащане извън пакета, значи здравеопазването в момента функционира не с парите, които се събират като здравни осигуровки, а с още толкова, обобщи той.

Ако нямаме единна информационна система, дори и въвеждане на нови фондове няма да могат да заработят така, както трябва, категоричен беше председателят на БЛС.