Пряко от Народното събрание: нагласите за вота на недоверие

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

След двата неуспешни вота - за корупцията и за сигурността - сега очакваме третия вот за провала в здравеопазването. Разговаряме с представители на управляващите и на опозицията.

Целта според БСП е не само оставка на правителството, подчерта Георги Гьоков, но и хората да се уверят, че здравеопазването е една дълбоко нереформирана сфера, неправилно функционираща и гълтаща все повече пари без да удовлетворява нито лекарите, нито пациентите, нито държавата.

"Една система, която функционира в нарушение на българската конституция, в нарушение на хипократовата клетва, една система, която е превърнала най-ценното за човека - здравето - в търговия и една система, която генерира смърт".

Александър Иванов от ГЕРБ отвърна на обвиненията на БСП с думите, че социалистите разпространяват мантри, които не казват истината или не я казват в цялост. Според него сегашният модел на здравната система е заложен още през 1997-98 година, когато са управлявали БСП и други политически сили. Депутатът се надява от днешния дебат да бъдат извлечени положителните страни - да се чуе експертното мнение. А ГЕРБ и Обединени патриоти да поставят проблемите на масата и да ги решат с нови реформи.

Хасан Адемов от ДПС вижда във вота, който поради аритметичното мнозинство се очертава да гласува против, повод да се предизвика дискусия между опозиция и управляващи, за да се предприемат мерки за коригиране на недостатъците в здравната система.

"Големият проблем е, че през годините се търси решение на проблемите с наливане на допълнителен финансов ресурс. Включително и управляващите от ГЕРБ през последните години наливат по 200-300 до 400 милиона и повече, което не води до по-добро качество, до по-ефективно използване на финансовия ресурс."

Според него здравната система трябва да бъде насочена към постигане на здравни цели, за които да има конкретни индикатори - преодоляване на общата смъртност, детската смъртност, пренаталната детска смъртност. А по тзи показатели България е на едно от последните места в Европа и трябва да се замислим за корекции.

Явор Нотев от ПГ "Обединени патриоти" каза, че патриотите ще се опитат да изчистят напрежението в редиците си от последните дни. Депутатът се съгласи с Хасан Адемов, че вотът е политически инструмент на опозицията да се обърне внимание върху важни въпроси в сферата на здравеопазването. Според него съществува единство на оценката за състоянието на системата, а ползата, която може да се извлече от дебата и търсене на пътищата за решаване на проблемите на високо експертно и професионално ниво.