Д-р Николай Брънзалов, БЛС: Трябва да се научим да живеем и контролираме вируса

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ако хората си мислят, че ще се върнат към нормалния си начин на живот - тоест ще се държат все едно, че никога не е имало такава епидемия, грешат. Ние трябва да знаем, че тя не е изчезнала, заяви в Сутрешния блок на БНТ д-р Николай Брънзалов - заместник-председател на Българския лекарски съюз.

Д-р Николай Брънзалов - заместник-председател на БЛС: Вирусът не е изчезнал. Трябва да се научим да живеем с него и да се научим да го контролираме, за да стигаме да тежки ситуации, които да изтощава цялото общество.

Той предположи, че последните пет огнища са възникнали поради неспазване на противоепидемичните мерки по време мюсюлманските празници.

Д-р Николай Брънзалов - заместник-председател на БЛС: Ситуацията е под контрол. Всички, които се грижим за овладяване на епидемията, вече имаме много повече опит за ограничаване на въпросните огнища, така че не мисля, че това е нещо много страшно. Ще има пикове и спадове, докато не ликвидираме вируса.

Според него изключително важно е здравната система час по-скоро да заработи в нормален ритъм, защото е възможен "голям пик на заболеваемостта от другите заболявания, а не от ковид инфекцията".

На въпрос за недоволството сред медици, че не получават обещаните 1 000 лева за работа на първа линия в борбата с COVID-19, д-р Николай Брънзалов призна, че "нещата не бяха добре дефинирани".

Д-р Николай Брънзалов: От там дойде проблемът, който сега ескалира. На "първа линия" дадоха едно определение, за което е невъзможно да бъдат покрити всички критерии. Ако аз издавах въпросната заповед, щях да проверя какво означа "първа линия" в Европа... Ако някой се интересува от мнението на БЛС, е добре дошъл. Ние с удоволствие бихме се включили, за да изработим точен алгоритъм, за да няма такива нещо.

Какво още коментира заместник-председателят на БЛС вижте във видеото!

Акценти
Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад