Как ще пътуваме в рамките на ЕС след 15 юни?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Европейската комисия препоръча вчера на държавите членки да премахнат ограничения за свободно движение вътре в Европейския съюз до понеделник, 15 юни. Външните граници на Евросъюза обаче трябва да остават затворени до 30 юни, смята Брюксел. След това европейските държави трябва да започнат поетапно и частично отваряне на външните граници за трети държави.

Много държави от Европейския съюз обявиха, че са готови от 15 юни да отворят границите си за съседни държави или за останалите държави членки. Такива са и препоръките на Европейската комисия. Разбира се, това не може да бъде изискано от тях. Така например вчера Португалия и Испания обявиха, че не са готови от понеделник да отворят границите си. Дори у нас има наредба, която задължава гражданите, пристигащи от определени държави, сред тях и Белгия, да останат под карантина от две седмици в България.

Брюксел препоръчва държавите членки да изготвят общ списък на държавите, на които ще бъде разрешено да пътуват към ЕС. Срокът за изготвянето на този документ е до края на месеца, но предвид неувереността на всички страни, че са готови да дадат подобни разрешения, още не е ясно как ще протекат процесите. Някои държави, включително и нашата страна, вече отвориха границите си и за трети държави - извън Европейския съюз. България направи това за Северна Македония и Сърбия.

На този етап, за съжаление, все още не е готов сайтът, на който хората биха могли да се информират къде могат да пътуват и къде биха останали под карантина, ако посетят съответната страна. Предвижда се и мобилна апликация. По тази причина най-достоверната информация българските граждани могат да получават от българското Външно министерство.

Вижте още подробности във видеото.