Д-р Симидчиев: Лекарството Дексаметазон помага само при най-тежките форми

Предаване: Още от деня

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

“Това не е лекарство, което може да се прилага в обичайни условия, защото при по-леки форми вреди. То помага при най-тежките форми, при по-леките форми води до това, че вирусът може да се размножава по-бързо и в по-интензивна степен”, обясни той.

Д-р Симидчиев поясни, че ситуацията с коронавируса в световен мащаб не е спокойна. Броят на болните продължава да расте. Затова призова за спазване на физическа дистанция и хигиена на ръцете.

“Живеем в новото нормално. Не можем да се върнем към старите си навици, трябва да имаме хигиенните навици от тази пандемия. Трябва да продължим със собствените самоограничения. Ако го направим, ще победим COVID. Ако мислим за нашите възрастни родители, ние ще правим това, което правихме и по време на мерките. Ако не се случи, вирусът ще може да се разпространи наново и ще има повече заразени”, заяви Симидчиев.

Той подчерта, че в България броят на изследванията на месечна база не е толкова голям. „Ние не сме от държавите, които масово правят изследвания на населението. Въпреки това броят на установените случаи е висок. Трябва да имаме усещането, че не сме преодолели този проблем и да спазваме, с разбирането, че пазим обществото, мерките – миене на ръце, физическа дистанция и маски при близо съприкосновение”, повтори д-р Симидчиев.