Пламен Димитров: Заплатите ще се договарят над стартовото ниво за всеки сектор

Предаване: Още от деня

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Пламен Димитров отчете положителното действие на мярката 60:40, който запазва работни места, но оттук нататък, по думите му, трябва да се погледне сериозно на възстановяването на ключови сектори, които са пострадали сериозно от корона кризата.

Относно мерките, които включва подписаното 3-странно споразумение, синдикалистът акцентира върху перспективите за енергетика, като изтъкна нуждата от либерализиране на енергийния пазар при запазване и отчитане на интересите на всички енергийни потребители - дълго отлагани досега стъпки. Това трябва да стане в следващите 3-5 години. Това ще гарантира на производствените мощности да работят в пазарна среда без да бъдат застрашени от фалит.

Във връзка с "зелената сделка", която Европйският съюз налага на страните членки и отделя ресурс за това, Димитров подчерта, че България трябва да си подсигури националния интерес и суверенитета. В този смисъл синдикалният лидер очерта заложените в споразумнието три основни стълба, които да бъдат ясно заявени и отстоявани, за да предпазят индустрията от сътресения при спазване на изискваните ограничения на вредните газови емисии.

"40,% намаление на парниковите газове спрямо базовата 1990 г., а не 50% - 55%, както говори Урсула фон дер Лайен. Подобна коалиция се оформя в ЕС. Ние трябва да сме част от нея, тъй като това е нашият интерес. Да, зелено, но с междинни стъпки, които са поносими."

Втората "червена линия" засяга емисии и стоки с въглероден отпечатък по-висок от нашия, които идват през границата от държави извън тази "зелена сделка". Те трябва да бъдат обложени с въглероден данък така че да няма нелоялна конкурнция.

Третата "червена линия" се отнася до емисиите, които идват от ТЕЦ-овете. 45-те процента от тях да продължим да плащаме, но тези, които остават, да продаваме и да пълним фонд, с който да подкрлепяме индустрията.

Синдикалистът обясни споразумението за МРЗ, която ще бъде различна според сектора, като стартово ниво, над което ще бъде договаряна заплатата на всеки служител или работник.

Какви други промени можем да очакваме в трудовото законодателство и в доходите вижте във видеозаписа на разговора с Пламен Димитров.