Да различим продукта с растителни мазнини от кравето сирене, направено от мляко

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Често слухове или информация в Интернет ни карат да се притесняваме за продуктите , които консумираме. Събрахме някои от най-популярните твърденията за млечните продукти и сиренето, на които попаднахме.
Купувайки си бутилка с надпис кисело мляко за пиене, може да се окаже, че в ръцете си държим отвара от нишесте, свински желатин, модифицирано царевично нишесте, плодови концентрати и аромати. Затова е важно да следим етикетите на напитките, дори и най-дребния шрифт.
Сирене може да се направи не само от прясно мляко, но и от сухо, разтворено във вода и добавена палмова мазнина, добавя се и протеин от телешко шкембе. При тази процедура обаче се получават трансмазнини, които се натрупват в кръвоносните съдове.
На пазара можем да намерим и сирене с двойно по-малко мляко. Как е възможно? Чрез добавянето на забранения ензим – трансглутаминаза. Благодарение на него се постига омрежване на протеините, изразяващо се в твърдяване.
Неузрялото сирене може да бъде опасно. Ако бялото саламурено сирене е на дупчици след разрязване, това е сигурен знак, че в процеса на обработка има допуснати грешки. Сирене с такива характеристики често има леко неприятен вкус, различен от стандарта. Може да си докарате и стомашно разстройство.
НЕ яжте прекалено солено сирене – вероятно производителят е добавил повече сол, за да замаже гафове при процеса на обработка, а и за да скъси дългия процес на зреенето.
Евтини вносни сирена – като гауда и едам, направени от растителни масла, се преопаковат като кашкавал. Кашкавалът от палмово масло обаче може лесно да бъде познат при рязане с нож, след престояване в хладилник - ако полепва по ножа. Причината е, че растителните мазнини полепват по ножа, а млечните – не.

Според скорошно проучване сиренето съдържа специално вещество, което принадлежи към групата на полиамините и значително намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, предразполага към по-бавно стареене или с други думи - удължава живота.
Първоначално учените са провели експеримент върху лабораторни мишки. При него се установява, че редовният прием, на съдържащият се в сиренето полиамин, удължава живота на гризачите.
След това е проведено проучване сред 800 жители в Италия. Оказва се че хората, които редовно ядат сирене, са по-малко податливи на хипертония, сърдечно-съдови заболявания, а рискът от сърдечна недостатъчност при тях е с 40% по-нисък в сравнение с тези, които не включват сирене в диетата си.
Изследователите смятат, че полиаминът помага на клетките на тялото да се отърват от токсините и да се възстановят, което влияе благоприятно върху здравето и дори подмладява.
Разбира се, не трябва да забравяме, че сиренето е високо калоричен продукт, а някои хора имат непоносимост към него. Но това не пречи на тези, които не могат да ядат сирене, да получат възможност да се подмладят и да удължат живота си. Вещество, подобно на това в състава на сиренето, има и в други храни като грах, царевица, соя и т. н. Сиренето има едно предимство: по-вкусно е.