Препоръки за раждането от Световната здравна организация

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Здравната организация отчита, че твърде много бебета в световен мащаб се раждат чрез инвазивни интервенции и операции без реална медицинска нужда, а това не е в полза нито за жените, нито за бебета. Процесът е вече твърде "медикализиран", но този подход не оставя на жените време да проявят инстинктите си в детеродния процес и да превърнат изживяването в положително житейско събитие вместо в студена медицинска процедура, коментират от организацията.

Съществено в новите насоки е отричането на един от основните принципи в момента - че разкритието на родилния канал напредва с по 1 см на 1 час. Това може да е нереалистично бързо за някои жени, затова не бива да се приема като универсален времеви ориентир. Проучванията от 50-те години насам, когато е поставен този ориентир, показват, че по-адекватна мярка е достигането на разкритие от 5 см за първите 12 часа при първо раждане или за 10 часа при следващо.
В новия наръчник също се отрича и рутинното измерване на таза, за да се прецени дали бебето ще успее да премине през него. При достатъчно време тялото на жената може да се справи и измерването на ранен етап, в който обикновено се установява, че е необходима операция, всъщност може да е излишно.

Световната здравна организация отрича също клизмата и отстраняването на окосмяването преди раждането, които са практика в много български болници, както и забраната да се пие вода, да се яде, или да се става от леглото, докато се чака раждането на бебето. Жената трябва да може да се движи свободно, да помага при раждането в каквато поза сама прецени, защото собственото ѝ темпо и инстинкти в този процес са най-правилни.

Според препоръките на СЗО за всичко това жената сама трябва да решава, включително да се консултира и да избира методите за обезболяване – медикаментозни, чрез масаж или други. Нейно трябва да е решението и дали иска да има придружители в стаята със себе си. Завръщане към естественото и свободен избор са новите идеи в насоките при раждане на Световната здравна организация.Акценти