Даниел Митов: Страхът не може да ни управлява

Предаване: Панорама, 20.11.2015

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Винаги правилната страна на историята е била свободата. За да воюваш за свободата, обаче, трябва смелост", каза в студиото на "Панорама" министърът на външните работи Даниел Митов. Европа години наред имаше усещането, че политиката ѝ оформя света около нея, за съжаление днес се получава така, че всички европейски граждани имат усещането, че светът около тях започва да оформя Европа и те искат от нас действия, смелост решения. Страхът не може да ни управлява, категоричен беше външният министър. Ние бяхме съпричастни с трагедията в Париж, но постигането на политически цели с помощта на насилие е абсолютно недопустимо и е ясно, че всички трябва да действаме обединено в момента, точно ясно и категорично, заяви Митов.

На въпрос с български автомати ли е стреляно в Париж външният министър беше категоричен, че всичко, което се е изговорило до момента са спекулации и каза, че няма как да се коментира нещо, преди да е станало ясно дали е вярно или не - до момента няма потвърждение на тази теза.

Министър Митов коментира и дебата по миграционната криза, като каза че не можем да губим вече извоювани свободи, Шенген трябва да продължи да съществува и да работи така, както работи. Ясно е, че в този момент ще има засилени мерки за сигурност, но Европа трябва да отдели специално внимание на охраната на външните си граници и да се спре безконтролното навлизане на хора в рамките на Европейския съюз. Трябва да изпълняваме категорично споразуменията за реадмисия, където те съществуват, и Европа да изготви програми за репатриране на хора, поясни той и заяви, че малка част от хората, които са навлезли на континента, са истински бежанци, на които дължим солидарност. Останалата част са хора, които трябва да се завърнат там, откъдето са дошли, защото нашите социални системи, образователните ни системи няма да издържат, една Германия се задъхва, поясни външният министър. В момента тези, които идват подават молба за убежище и остават, дори и да не са го получили. Трябва да започнем да действаме твърдо и да решаваме проблема, това очакват от нас европейските граждани, да поемем контрола върху това, което се случва, заяви Даниел Митов. Европейската машина се задвижва бавно, но когато се задвижи, има огромни възможности, каза той.

Колкото до средствата от ЕС Митов беше категоричен, че ще продължим да участваме в преразпределянето на фондовете, макар че сигурно част от средствата ще бъдат пренасочени към сигурността, но това няма да е завинаги. И подчерта, че нашата икономика не може да разчита само на средствата от ЕС, а трябва да е добре развита и да не се влияе само външни фактори.

На въпрос коя е истинската позиция на България, когато президентът казва, че Русия води хибридна война срещу България, а премиерът казва, че не е ястреб, министър Митов заяви, че позицията на България е ясна отдавна и тя не е променена.

"Ние сме ясна част от интегриран съюз, наречен Европейски съюз и също част от такъв съюз отбранителен, наречен НАТО и изпълняваме задълженията си в тези два съюза. Тези съюзи са изградени на ясна ценностна основа - демокрация, свобода и сигурност. И президент, и премиер са отдадени на тази кауза. Разговорът ястреби, гълъби и други птици е абсолютно несъстоятелен и няма смисъл да влизаме в него. Когато става въпрос за отношение с други държави, ние сме готови да работим с всяка една държава, която уважава националния ну суверенитет и националния ни интерес и имаме взаимноизгодно сътрудничество", заяви министърът на вътрешните работи.

Хибридната война е факт и трябва да е ясно, че в информационното пространство има насочени дезинформационни послания, подчерта Митов и даде примери.

"Няма русофобия в България, а става въпрос за принципни позиции в международен план - спазване на международното право", категоричен беше външният министър.