Декларация във връзка с инцидента пред БНТ, видео и реакции

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Декларация от екипа на "По света и у нас"

По време на отразяването на снощния протест в защита на Национален парк "Пирин", организиран от коалиция "За да остане природа в България", част от протестиращите отправиха обидни и нецензурни квалификации и жестове срещу екипа на "По света и у нас" и БНТ.

Те използваха за това прякото включване на екипа в централната новинарска емисия в 20.00 часа, чиято задача бе да отрази протеста.

Категорично не приемаме подобно поведение срещу наши колеги, които с камера и микрофон защитават всекидневно правото на информираност.

Възразяваме срещу това протести в защита на природата да се превръщат в протести срещу БНТ, чиято работа е да ги отразява винаги.

Борислав Сандов, съпредседател на партия "Зелените", заяви, че е било манипулативно по начина, по който е казано. Разграничи се от този инцидент, но подкрепя протестите, като коментира, че този човек, който говори нецензурно, може да е провокатор, който се е внедрил в протеста. "Одобрявам протеста, не одобрявам тази позиция, изказана от някого", заяви Сандов. Протестът е бил официално пред Министерския съвет, след това - свободен поход на граждани и организаторите на протеста не могат да бъдат ангажирани по никакъв начин с инцидента. Сандов отново повтори, че се разграничава от човека, който използва нецензурни думи.

Емил Кошлуков съобщи, че представители на природозащитни организации са участвали 3 пъти в 15 водени от него предавания, което е 20%. А това означава, че тяхната позиция е достатъчно широко отразявана в "Още от деня".

Вижте целия разговор "Съдбата на Пирин - протести и коментари".