Деница Караджова за приоритетите в Договора за парньорство

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

На Консултативния съвет по национална сигурност беше представен напредъкът по изготвянето на Договор за партньорство, основните приоритети, които са заложени в него и по които има консенсус, тъй като темата е надпартийна и засяга развитието на страната през следващия 7-годишен период, каза Деница Караджова от БСП в "Денят започва".

Договорът за партньорство е само рамката, паралелно върви подготовката по оперативните програми. Две от тях, които касаят развитието на инфраструктурата,са "Региони в растеж" и ОП "Транспорт". Ресурсът е ограничен, подчерта Деница Караджова. В рамките на ОП "Транспорт" трябва да изградим третия ЛОТ на автомагистрала "Струма", тъй като е заложено първите три ЛОТ-а да се изградят в този програмен период и който ще струва около 800 млн. евро, предстои да бъде изграден скоростният път Видин - Монтана. Важно е да видим какви ще са ресурсите по отделните оперативни програми. Обсъждат се възможностите в правителството държавата да увеличи процентното си участие във финансирането - сега е 20-30%, говорим за 50%.

Деница Караджова поясни за зрителите на сутрешния блок процедурата по подготвяне и изпращане на Договора за партньорство в ЕК за одобрение.

"Не споделям опасенията за нулева година, още повече че  тази година предстои финализирането на и на предишния програмен период", подчерта депутатът от БСП.

Имаме спорен момент с ЕК - предложили сме в рамките на една от оперативните програми развитието на 67 града, Еврокомисията иска да редуцираме броя на градовете. Това е въпрос на широка дискусия. Важно е хората да знаят къде отиват тези милиарди евро европейска солидарност, къде ще бъдат насочени, каза Деница Караджова. Кандидатите за евродепутати на БСП на изборите все още се уточняват, за да се включат най-добрите, коментира Деница Караджова слуховете за нейното място в листите.