След КСНС - оценката на опозицията

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Вчера се състоя Консултативен съвет при президента. Политическите партии се събраха, за да обсъдят приоритетите на страната в контекста на Споразумението за партньорство с Европейската комисия за периода 2014-2020 г. - т.е. за какво ще се харчат европейските средства. По темата в "Денят започва" разговаряхме с Томислав Дончев, депутат от ПГ на ГЕРБ.

Прогнозата на Томислав Дончев е, че 2014-а ще е нулева година по отношение на плащанията, което означава, че програмният период на практика няма да започне тази година.

Важно е освен тона да бъде ясно посечено каква ще е съдбата на големи ключови стратегически проекти като АМ "Хемус", тунелът под Шипка, довършването на жп връзката София-Пловдив.

Другото, което не можем да отминем е, че България е във външнополитическа изолация и няма начин това да не се отрази на европейското финансиране, категоричен беше Томислав Дончев.

Той подчерта, че ограничаването на капиталовите разходи за сметка на текущите не е добра тенденция.  Защото капиталови разходи - инвестиции, се правят трудно. Текущите разходи не раждат растеж.

По думите на Дончев има основание за искане на вот на недоверие на кабинета Орешарски по отношение на евросредствата, но тази тема е в конкуренция с много други теми.