Деница Златева определи като успешна срещата на върха в София

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

„Успех е, че срещата на върха в София се провежда след 15 години. Подобен форум имаше в Солун през 2003 г., малко преди България да подпише Договора за присъединяване към ЕС. За това време държавите членки даваха надежди на страните от Западните Балкани, но нямаше проведена подобна среща. От тази гледна точка самото й провеждане и вкарването на темата в европейския дневен ред е успех", обясни Златева.

Тя добави, че срещата е предшествана от няколко други инициативи - като Стратегията на ЕК за разширяването. „Тук се получи малък дисбаланс, защото в стратегията се говори за разширяване, а в документите от срещата се говори за европейска перспектива пред Западните Балкани, а през 2003 г. говорихме, че единственото бъдеще пред Западните Балкани е в ЕС”, каза Златева и предположи, че това вероятно се дължи на вътрешните проблеми на ЕС и разнопосочните мнения на големи държави членки.

Деница Златева заяви, че е изключително важно и какво ще последва от формалния Европейски съвет, който ще се проведе в средата на тази година. „Новината от софийската среща, че между премиерите на Гърция и Република Македония има постигнато съгласие около името на Македония, е историческа”, категорична бе тя.

Златева добави, че предстоят тежки преговори между двете страни. Предстоят консултации между президентите на двете страни, представителите на опозицията и гражданското общество. „Очаква се в началото на юни двамата премиери отново да се срещнат”, каза Златева. Тя отбеляза обаче, че от срещата в София е имало повече очаквания.