Десантът в Нормандия през 1944 г.

Предаване: Денят започва

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Сент Мер Еглиз е първото освободено френско село след началото на десанта в Нормандия. Тук е прочутият макет на парашутист - спомен за Джон Стийл от 82. американска дивизия, който в нощта на 6 юни пада ранен върху камбанарията, попада в плен, но успява да избяга.

Анри-Жан Рено, жител на Сент Мер Еглиз: Отидохме до прозореца и видях двама или трима парашутисти, които паднаха върху покрива. Баща ми дойде, беше много развълнуван и ни каза: Това не е местна операция, това наистина е Денят на десанта.

За него се готвят дълго и старателно.

9 дни англичани и американци репетират в графство Девън през април 44 г. Тайната операция е с кодово име "Тигър". Релефът е подобен на нормандския. Грешки обаче водят до загубата на 946 от войниците. Днес те се почитат така, както героите от Нормандия.

Заради влошаване на времето датата на десанта е сменена от 5 на 6 юни. Коалция с войници от 12 държави под англо-американско командване прекосява Ла Манша и се стоварва на северното френско крайбрежие. Труднопроизносимите местни имена са сменени с далеч по-лесните за войниците Омаха, Юта, Суорд, Джуно и Голд.

6 юни 1944г. Радиообръщение на ген. Дуайт Айзенхауер към народа на окупирана Франция: Тази сутрин съюзническите експедиционни сили извършиха десант на френския бряг. Това е началото на кампания в Западна Европа. Великите битки предстоят. Вярвайте силно, заедно ще победим.

Към полунощ на 6 юни съюзниците са дали към 10 500 жертви - убити, ранени, изчезнали или пленени.

Леон Готие, 96г., ветеран от десанта в Нормандия: Германците стреляха право в нас от бункера. Трябваше да тичаме колкото се може по-бързо към тях. Колкото повече се приближаваш, толкова по-късо става полето за стрелба, разбирате ли.
Ричард Люелин, 93 г., ветеран от десанта в Нормандия: Беше наистина вълнуващо това, което правехме. Не мисля, че това ще важи за сегашните 18-годишни. Но 18-годишните в онези дни... ние бяхме много по-патриотично настроени. Знаехме, че германците трябва да бъдат победени и че трябва да се направи всичко за това.
Паул Гьолц, 94 г., ветеран от десанта в Нормандия: Успешното настъпление промени Европа към по-добро. Те ни донесоха демокрация. Ние загубихме войната. Моля, пазете мира. Всички тези хора загинаха за нас, за да можем да живеем в мир.

Битката за Нормандия продължава над два месеца, а десантът слага начало на операция "Овърлорд", една от основните фази на Западния фронт.

Уникален цветен филм на американски режисьор, поканен от Айзенхауер, е запечатал ключови лица и моменти като съюзническите генерали Джордж Патън, Омар Брадли и Бърнард Монтогомери, както и последния немски комендант на Париж Дитрих фон Холтиц, отказал да взриви Айфеловата кула и предал се през август 44. на силите на Свободна Франция, начело с де Гол.