Десислава Танева: Птичият грип интензивно се разпространява в цяла Европа

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Правителството вчера отпусна 9,7 млн. лв., за да компенсира стойността на умъртвените птици в огнищата, където бе открит птичи грип. Това каза министърът на земеделието и храните в оставка Десислава Танева.

В тези пари се включват и разходи, които направи Българска агенция по безопасност на храните за ликвидиране и борба с болестта. Тази сума удовлетворява всички щети, които понесоха стопаните до днешното разпространение на болестта, заяви тя. Сумата ще обезщети всички засегнати ферми. До края на месеца ще започне изплащането на компенсации.

По думите й за първи път огнище на птичи грип бе установено малко сред средата на декември месец при диви птици във Видин. Няколко дни след това заболяването навлезе най-интензивно - в област Пловдив и във ферми с патици.

Към днешна дата 60 са огнищата при домашните птици и девет при дивите. При домашните птици основно са във ферми за патици. Общо поразеният брой на птиците е 450 хиляди. Надяваме се интензитетът да намалее и да се овладее заболяването. Положителното е, че в продължение на три дни от края на миналата седмица не бяха констатирани нови огнища, като дневно сме правили до 20 проби. Те бяха отрицателни. За съжаление вчера вечерта излязоха няколко положителни проби при диви птици, обясни министър Танева.

Тя уточни, че това заболяване интензивно се разпространява в цяла Европа. Към миналата седмица общо 800 бяха огнищата на птичи грип в Европа – основно в Унгария, Франция, Германия, Полша, Гърция. Това е заболяване, което поставя предизвикателство и към европейските власти.