Какво ни прави щастливи

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Всяка година третият понеделник от януари се възприема като най-тъжния. Тази година през въпросния ден, а и седмица влияеха фактори, които се съчетаха буреносно. Лошото време и следпразнична умора се заплетоха с притеснението от мисълта за завръщането на работа, а провалените високи очаквания към новогодишното празненство допълнително подчертаха мъката по многото изхарчени пари.

Въпреки че е трудно човек да открие лъч от светлина по това време на годината, има много места по света, където щастието не спира да грее.

Пренасяме се в столицата на Тайланд. Освен обсипаната в стъкла и стомана корпоративна част и трескав нощен живот, Банкок определено е място, на което можете да се отпуснете и да се насладите на топлина, екзотика и професионален масаж, с който със сигурност можете да оправите настроението си.

Ако смятате, че райските плажове могат да ви спасят от тъгата, значи не е лоша идея да помислите и за пътешествие до Малдивите. Пръснати в Индийския океан, малките парченца суша с различна големина са мечтана дестинация за много хора. Седмицата с най-тъжния ден в годината може да бъде по-поносим, ако се намираме на тънка пясъчна ивица пред чистите сини води на някой от островите.

Връщаме се в Европа, където атмосферата е съвсем близо до културната среда, в която ние сме свикнали да живеем, но навсякъде кухнята е различна. А както всички добре знаем - храната може да носи щастие.

Едно от местата, на които ако отидете задължително трябва да поглезите небцето си, е Рим. Там можете да откриете кухни от цял свят, но няма да сгрешите, ако наблегнете на традиционната италианска храна. Ако обичате паста, пица, сладолед и хубаво вино, Рим ги предлага в изобилие. Дори само идеята за джелато пред Колизеума може да ни накара да забравим за тъгата.

Терапевтично би ви подействал и вкусен кроасан, изяден пред Айфеловата кула. Френската кухня е известна със своите финес и стил. Това е държавата, в която може да се порадвате на традиционна лучена супа, на най-различни вина и шампанско, докато експериментирате с разнообразие от сирена.

Вървим плавно към България и по път продължаваме с деликатесите, които могат да ни направят по-щастливи. Ако сте фенове на сиренето, но не ви се ходи чак до Франция, можете да се отбиете и до Белград. На около 80 км от сръбската столица се произвежда сирене от магарешко мляко. То се произвежда на много малко места в Европа. Полезните свойства, които притежава, помагат за имуностимулацията, забавят стареенето и са мощен афродизиак. Така че ако имате път към Белград, не ангажирайте вниманието си само с вкусните плескавици, а обърнете внимание и на магарешкото сирене.

Туристическата ни обиколка ще приключи в България, където също имаме условия за щастие, въпреки че не ни се струва точно така. Ако за момент си представите, че сте чужденец у нас, дори ще усетите тръпката на екскурзията. Богатствата на страната ни съчетават всички предложения, които ви отправихме преди малко. Не е необходимо да пътувате хиляди километри, за да попаднете на екзотичен плаж, а само трябва да изчакате няколко месеца. Не е нужно да летите часове, за да пиете добро вино или да се порадвате на вкусно сирене. Ние също произвеждаме чудесни сортове. За природните забележителности също може да се говори дълго. Понякога идеята, че щастието се намира в далечна, труднодостъпна и екзотична точка на света, е много привлекателна, но то може да бъде намерено навсякъде, най-вече у дома.