Деца помагат на деца с ястия от английската кухня

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В рубриката „Сподели доброто“ ще видим как деца помагат на деца. Защо малчуганите впрегнаха ръкави в приготвянето на английски ястия, в подкрепа на SOS детски селища.

„Традиции и кухня на англоговорящите държави“ – това е благотворителен изложба-базар, който ще се проведе за пета поредната година. На него деца от център за изучаване на езици ще приготвят различни ястия от английската кухня с цел да съберат пари в подкрепа на СОС Детски селища. Преди да разберем повече за събитието, да видим някой интересни примери от английската кухня, които се надяваме, че ще опитаме на базара, който ще се проведе на 31 май в градинката на Народния театър.

Обединеното кралство – място, където царува традицията, старомодните таксита и бирариите. Въпреки че британската кухня не е от най-популярните, си струва да й се обърне внимание заради климатичните условия на островите, които позволяват производството на качествени продукти. Затова ще ви запознаем с някои от най-популярните класически английски ястия.

Овчарският пай е определено един от най—разпространените английски гозби по света. На вкус наподобява любимата у нас мусака, заради комбинацията от кайма, зеленчуци и картофи. Затова сега бързо ще преминем на някои от по-особените вкусове за нас. Като печеното говеждо с Йоркширски пудинг.

Пудингът се приговя от тесто и се сервира със сос към печенето. Това ястие е предпочитано за традиционния неделен семеен обяд на англичаните. Пилешко Тика Масала – ястие, което е измислено в индийски ресторант в Гласгоу. Предствлява печени парчета пилешко в пикантен сос. Необичайна тук е марината, която се приготвя от кисело амляко, масло и лимонов сок. Отделно се прави доматен сос с много подправки. Сервира се върху ориз, картофи или индийска питка.

Говеждо Уелингтън – британците са кръстили това любимо ястие на Дукът на Уелингтън, който побеждава Наполеон през 1815 година. Представлява филе от говеждо, покрито с пастет от гъши дроб и соте от гъби, лук и масло, което се обвива и пече в бутер тесто. В англиската кухня има множество разновидности на солени пайове, но най-популярният се прави с говеждо и дробчета. Сосът се прави от бульона на месото, черен пипер и Йоркширски сос. Може да се добави и малко бира. Сместа се покрива с тесто, за да се получи коричка. Английската закуска пък задължително включва яйца, наденица и зеленчуци.

Сред любимите рецепти на британците е Варени яйца в месо от наденица. Месото от наденица се смесва с индийско орехче, горчица и подправки. Варените яйца се обвиват в сместа, после се овалват в брашно, разбити яйца и трохи от хляб. Пържат се до златисто. Портокаловият конфитюр задължително присъства на масата на британците, редом до задължителният по няколко пъти на ден чай.

Но при десертите отново ще ви изненадаме с необичайни рецепти. Трифъл на английски означава нещо дребничко, мъничко. Десертът трифъл обаче е особена смесица от яйчен крем, сметана, хляб, напоен в алкохол, и конфитюр или желе. Поръсва се с печени бадеми и ягоди или малини. Англичаните го обичат, защото традиционно се приготвя за празници и ги връща в спомените от дестсвото. Същият десерт в Италия е известен като „Английска супа“.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад