Най-силните земетресения по Света

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Трагедията, която застигна Непал събуди страховете на хора от цял Свят срещу природната стихия. В следващото видео ще разгледаме кои са най-силните земетресения по Света от 1900-та година насам? Негативната класация води земетресението през 1960-та година в Чили, което е било с внушителния магнитуд от 9,5 по Рихтер. Последвано е от опустошително цунами, засегнало няколко страни по бреговете на Тихия океан, причинило смъртта на 5700 души в Чили, 61 в Хавай и на 130 души в Япония. В далечна и студена Аляска, през 1964 година сеизмографите отчитат магнитуд 9.2. Трусът на протокът Принц Уилям е отнел живота на 100 души, а икономическите загуби варират около 311 милиона щатски долара. Третото най-силно земетресение, което човечеството познава е с над 220 000 убити и безследно изчезнали и 1 милион и 700 останали без подслон. Трагедията се случва на западното крайбрежие на остров Суматра, през 2004 година. Измереният тогава магнитуд е 9.1. Цунамито е достигнало до 14 държави, предимно в Югоизточна Азия и Африка.11 Март е тъжна дата за Япония. През 2011 година, на източното крайбрежие е измерен магнитуд от 9 по Рихтер. Цунамито взима със себе си 29 000 души, а над 50 вторични труса са се разнесли в района с магнитуд между 6 и 7. Първото научно измерено земетресение с магнитуд 9 по Рихтер е било регистрирано именно по източното крайбрежие на Камчатка. Цунамито, вследствие на труса, е било с височина 13 метра на вълната. Цунамито е ударило град Калиф, който стана наскоро отново жертва при бедствието в Япония миналата година. За наше щастие, страната ни отсъства от тази негативна класация, но историята помни и най-силния трус, със 7.8 по Рихтер, през далечната 1904 година. Земетресението причинява огромни щети и разрушения. Загиват повече от 200 души.

В студиото на „Здравето отблизо“ гостуваха Николай Тодоров от Български Червен Кръст и сеизмолога проф. Емил Ботев. Тодоров разказа за благотворителна кампания на БЧК в помощ на пострадалите в Непал и как може всеки да се включи в нея.

По – подробно за земетресението и има ли възможност да се повтори говори сеизмологът проф. Емил Ботев. Той разказа и за сеизмичните процеси, които текат по Света и има ли опасност от земетресение у нас.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад