Децата за живота без компютър

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Има ли у нас места, където хората все още нямат лесен достъп до интернет и как изглежда животът без компютър провери за "Денят започва" Зорница Илиева във Велико Търново.

Невероятно, но факт - в последните дни на лятото децата във великотърносвското село Ресен са на улицата, за риба или в библиотеката. Компютрите и интернет все още не са завладяли селото и малчуганите общуват с реални, а не с виртуални приятели. Не са мода и скъпите мобилни устройства, които карат хората да се взират в тях, дори и когато ходят по улицата. Тук не е така!

"Навън е по-хубаво! Разнообразие, пък пред компютъра само едно и също, един и същ интернет. Има много хора, които стоят пред компютрите, ама не е нужно", разсъждава 12-годишният Даниел Бойчев.

"Аз не ползвам интернет и компютри, защото мога да разбера от много други неща, например от вестници, телевизия, какво се случва. Не само от интернет. Интернет не е всичките варианти, от които можем да научим нещо", добавя Мартин Славов, на 11 години.

"Според мен не е нужно, защото има по-важни неща вместо интернета – да излезеш с приятели, да отидеш за риба и да четеш книги", изрежда Светослав Костадинов, също на 12 години.

Децата в село Ресен не ползват интернет и компютри, но са чували за вредите от тях. Например, че създават проблемите с очите.

"Не е хубаво постоянно да седиш в една стая под ключ и да гледаш по цял ден какво става във Фейсбук", отбелязва Светослав.

"По-добре ще бъде навън с приятели на чист въздух, а не вътре да си разваляш очите пред интернет", съгласява се Даниел.

"И аз мисля така и защото ако седиш много пред компютъра, можеш да си развалиш очите, да носиш очила! А приятелите те обичат, харесват те и можеш да израснеш по-добър", добавя Мартин.

Все пак малчуганите с удоволствие отделиха половин час на преносимия компютър с мобилен интернет на "Денят започва" и признаха някои безспорни достойнства на новите технологии.