Новата комисия „Юнкер“ – коментар на Светослав Терзиев и Весела Чернева

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Жан Клод-Юнкер е много опитен политик и може да си позволи да бъде и толкова решителен. Така журналистът Светослав Терзиев коментира в студиото на „Денят започва“ новия състав на Европейската комисия. Кристалина Георгиева ще бъде зам.-председател на ЕК и еврокомисар по бюджет и човешки ресурси в бъдещата комисия.

Той направи една изцяло нова комисия като структура и философия. Досега такова нещо не сме виждали. Имаме "супер-комисари", имаме ресорни политики, които далеч надхвърлят отделните задължения на комисарите. Налага се преплитане на техните функции, налага се по-сложна координация. Той назначава свои заместници, които до голяма степен могат да изпълняват и неговите функции, заяви журналистът.

Терзиев определи българския комисар Кристалина Георгиева като лявата ръка на Юнкер, а първият зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс като дясната му ръка.

Юнкер очерта главните насоки, политиките, които ще следва Европейската комисия и онези комисари, които ще бъдат отговорни за постигането им. Това е комисия с много ясни програмни цели, поясни Терзиев.

Кристалина Георгиева получи едно страхотно портфолио, обясни от своя страна Весела Чернева от Европейския съвет за външна политика. Тя акцентира, че няма да има комисар по разширяването, както и че енергетиката е основна цел на новата ЕК. Нов е постът на зам.-председател по "Енергийния съюз".

Големите страни-членки получиха каквото искаха, но това не беше за сметка на по-малките, каза тя.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад