Диагностика на българските болници - какво показва изследването на социолозите

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Гости в студиото на "Денят започва" бяха Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл" и на Мария Чипилева, главен редактор на здравна интернет платформа "Clinika.bg".

"Пациентът у нас е затруднен да стигне до лечение, тъй като болниците в страната са неравномерно разположени и имаме концентрация на прекалено много болници в големите градове, в отдалечените региони те са малко. Това отново показаха данните в тези три направления", каза Мария Чипилева.

Тя каза, че са се опитали да изследват доколко комплексна е всяка една от предоставяните услуги в лечебните заведения.

"Ще дам за пример онкологията, където видяхме дали например във всяка една болница се предоставя химиотерапия, лъчелечение, диспансеризация, палиативни грижи, защото знаете, че тези неща са свързани с лечението на пациентите с онкологични заболявания. За съжаление от над 40 лечебни заведения само в 11 има тази комплексност на услугата", каза Чипилева.

"Това, което ясно се вижда, е общото желание и необходимост най-вече за оптимизация на системата. Не за първи път виждаме тази разлика на лично ниво, на човешко ниво, грижите се оценяват високо, това се вижда, когато става дума за лекарите, техният труд се оценява високо. Тогава, когато става дума за непосредствената грижа, това се оценява високо. но когато започнем да питаме скъпо ли е, евтино ли е, не можем да получим еднозначен отговор, даже повечето от хората казват, че е скъпо", каза Първан Симеонов.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад