Димитър Главчев: Пенсионната реформа трябва да се случи при широка обществена подкрепа

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Приехме бюджетите на държавното обществено осигуряване, на НЗОК и държавния бюджет. Бюджет 2015 може да бъде наречен бюджет на спокойствието и на реалността, това заяви в студиото на "Денят започва" Димитър Главчев, зам.-председател на Народното събрание, депутат от ГЕРБ.

По темата за пенсионната реформа Главчев беше категоричен, че дебатът е продължил твърде дълго. При условие, че не могат да бъдат постигнати единни позиции, редно е някой да поеме отговорността и да стартира промените. "Реформите тепърва предстоят и ако те не се случат, всички са обречени на мизерните пенсии, каквито са в момента. Така че това е едно начало, което ще продължи до 31 март, ще се търси обществен консенсус, тъй като пенсионната система, за да се реформира, трябва наистина широка обществена подкрепа", подчерта той.

Стъпката за гласуване в Народното събрание се предприе след постигнато съгласие със синдикатите, обясни Главчев.

Той определи като странна реакцията на Реформаторския блок, защото не може, когато даваш повече права на някого, това да се смята за ограничаване и да се нарича национализация.

Димитър Главчев призна, че той самият няма да мести парите от пенсионните си осигуровки в НОИ, но и всеки има възможност да проследи какво се случва с неговите лични партиди и да прецени кое за него е по-добре.

По повод срока, в който трябва да се направи изборът, Главчев беше категоричен, че 1 година е достатъчно време, но щом партньорите от РБ смятат, че е нужен по-дълъг срок - по темата може да се дебатира. Освен това ще се обсъди и възможността онези, които изберат НОИ да могат да се върнат обратно в пенсионните си фондове, макар такъв модел по света да не съществува.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад