Димитър Делчев: Резултатът ни можеше да бъде много по-добър

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Аз чух, че колегите от ляво твърдат, че те имат един много добър резултат, хората ги подкрепили. Всъщност ако те са поне малко отговорни, госпожа Нинова, заедно с подкрепящите господин Радев на тези избори - господин Радан Кънев, господин Карадайъ, зедно с господин Пеевски, заедн с популистите, които всъщност бяха екипът от гласове, които гласуваха за господин Радев, ще направят едно правителство в рамките на това раздаване, което президентът на България ще направи и ще избегнат предсрочни избори", каза в студиото на "Още от деня" Димитър Делчев от ДБГ. Той попита, след като г-жа Нинова е много решителна и много твърда, защо иска да върне мандата. По негово мнение има оформяща се четворна коалиция - Нинова, Кънев, Пеевски/Карадайъ и популстите, гласували за Радев.

Делчев заяви, че от Реформаторския блок оценяват техния резултат като относително добър на първи тур, но си дават сметка за това, че са допуснали да не настояват достатъчно реформите, за които те са са обявили, да не се случват достатъчно бързо. Той каза, че всички са работили с големи усилия за тази кампания, но напрежението при тях, това, че хора са "плюели" по блока отвътре, е довело до лошия резултат. "Резултатът ни можеше да бъде много по-добър", смята той. Делчев обяви, че се работи за това Реформаторският блок да се консулидира, да изчисти своята организационна структура, да се отвори към гражданското общество. "Реформаторският блок е жизнен и той трябва да продължи да съществува", категоричен беше той.

Предстои обсъжадане на въпросите, които бяха поставени на референдума. ГЕРБ днес внесе проект, с който подкрепя исканията от проведения вот. "Ние уважаваме мнението и вота на хората", каза Димитър Делчев. По негово мнение, минавайки от пропорционални избори в чисто мажоритарни избори, ще се задълбочат проблемите, които имаме в нашата избирателна система. Той припомни, че те са предлагали намаляване на партийната субсидия чрез регресивна скала - за всеки глас да се плащат различен брой пари като за над 1 милион гласа, сумата за всеки следващ глас да е нула лева. Според него тази идея отново трябва да бъде рестартирана, защото това да се получава 1 лев на глас отново означава олигархични и мафиотски кръгове да финансират политически партии.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад