Добавена реалност

Предаване: В кадър, 14.06.2017

Добавена реалност
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Филмът е заснет в Съединените щати от Цветелина Йорданова и Атанас Атанасов с помощта на продуцента Ричард Уортман - работил като директор на телевизионното бюро на Ройтерс в Ню Йорк и Лос Анджелис в продължение на 13 години и продуцент на филми за телевизиите"Дискавъри", "Хистори ченъл", "Нешънъл Джиографик", както и за "Парамаунт".

Като потребител на социални мрежи и журналист, авторът Цветелина Йорданова намира липсата на медийна грамотност и влиянието на фалшивите новини върху решенията, нагласите и политическия избор на хората, за едно от най-големите предизвикателства за днешните медии. Затова тя търси отговорите за фалшивите новини в страната, където имат най-голямо влияние - Съединените щати. Филмът дава дума на истински авторитети, за да обяснят какво са фалшиви новини - понятие, често използвано напълно произволно, както и как се създават и разпространяват фалшиви новини - случайно или целенасочено и злонамерено, как се превръщат в интернет-хит, как променят традиционните медии. Също и как журналистите трябва да се справят с ефекта от фалшивите новини, как работят организациите за проверка на фактите - почти непознати в Европа, но вече много популярни в Съединените щати. Как се формира медийна грамотност и как се създават "имунитет" към фалшиви новини, критично мислене и отговорно поведение в социалните мрежи.

Зрителите ще видят как протича урок по медийна грамотност на ученици от гимназията Нортпорт в Лонг Айлънд. Герои във филма са автор на фалшиви новини, създал свой сайт по време на предизборната кампания в Съединените щати през 2016 година, носителката на награда "Пулицър" от сайта "Политифакт" Анджи Хоулън, бившият водещ на СиЕнЕн Франк Сесно, в момента директор на Школата по журналистика в Университета "Джордж Вашингтон", преподавателката от Колумбийския университет Бетси Уест - носителка на 21 награди "Еми" за работата си в телевизия ЕйБиСи, преподавателят от Университета Стоуни Брукс Джонатан Анзалоне, главният редактор на "библията" на консервативното движение в сп."Нешънъл ривю" - журналистът от "Вашингтон таймс" Ричард Сандс и бившият говорител на Белия дом при президента Бил Клинтън - Майкъл Маккъри, преподаватели от Университета Колубия, представители на института Пю, Музея на новините Нюзиъм във Вашингтон.


автор: Цветелина Йорданова
оператор: Атанас Атанасов
редактор: Тоня Димитрова
монтажист: Светослав Такев
режисьор: Мария Христова
програма: Media Coop - Държавен департамент на САЩ

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад