Добрев: Нямаме официален документ, че "Южен поток" е спрян

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Ние нямаме официален документ, че проектът "Южен поток" е спрян", каза председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание и депутат от ГЕРБ Делян Добрев в студиото на "Денят започва в неделя с Георги Любенов" и поясни, че има заявления от политици, но те не спират дейностите на компаниите на корпоративно ниво по този проект и е необходим отговор от руската страна на корпоративно ниво, от страна на акционера в "Южен поток" в България. Ако преустановим едностранно дейностите, то това би било нарушение на акционерното споразумение между двамата акционери, поясни той и добави, че се случва нещо странно - от два месеца няма проект, в същото време някои дейности продължават да вървят. Това са и причините "Южен поток" да фигурира и в програмата на правителството, каза Добрев. И заяви, че не вижда никаква икономическа логика в построяването на газопровода през Турция за захранване на Източна Европа.

"Не вярвам, че ще го има Турски поток, дори и да го има, ние имаме договор за доставка на газ, в който е фиксирана входната точка и тя е българо-румънската граница", подчерта председателят на енергийната комисия и допълни, че срокът на договора е до 2022 г. Добрев припомни: "Имаме транзитен договор до 2030 г. с фиксирани плащания и дори да не минава и една капка газ през газопровода "Южен поток", ще получим 90% от приходите до 2030 г."

Много по-важно е ние да открием собствен газ в Черно море, заяви Делян Добрев. В програмата ма правителството е записано, че първи приоритет в енергетиката е проучването на останалите два блока в Черно море и те вече стартираха - Терес и Силистар. Третият блок Хан Аспарух е в напреднала фаза, поясни депутатът от ГЕРБ.

Над 3 млрд. лв. са задълженията на НЕК, още 2 млрд. има в БЕХ, задълженията са огромни, дефицитът е по-малък - в размер между 600 и 800 млн., уточни Делян Добрев. Това е една лавина, която ако не бъде овладяна, ще доведе до не много приятни последствия, предупреди той. Цената на тока трябва да бъде такава, каквато я определи един независим регулатор, заяви Добрев. И поясни принципите на избиране на този регулатор. Неефективностите, които съществуват в системата и трупат дефицита, са по цялата верига, продължаваме да изкупуваме електроенергия примерно от едни заводски централи на цена, по-скъпа 4-5 пъти от тази на АЕЦ "Козлодуй", каза председателят на енергийната комисия. И заяви, че пътят е инвестиране в енергийна ефективност.