Домашна храна в малките хотели?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Собственици на малки хотели и къщи за гости подкрепят промените в Закона за туризма, които ще им позволят да предлагат домашни специалитети на своите посетители. В момента хотелиерите нямат право да продават в заведенията си домашно приготвена храна. Според тях, обаче, освен по-вкусни, деликатесите, направени вкъщи, са и по-екологично чисти, разказва в "Денят започва" Зорница Венкова.

Иван Трухчев посреща туристи в еко къщата си в Еленския балкан повече от три десетилетия. Семейството му отглежда животни, пчели, зеленчуци, но сега Законът забранява да продава екологично чистата продукция на гостите си.

"Хората търсят истинското не по заведенията, където се приготвят бързите храни. Хората се радват повече на туршиите, отколкото на зеленчуците в парниците през зимата. Аз съм си го предлагал на мои хора, които желаят да го опитат, но все сме се страхували, че сме извън закона", сподели Трухчев.

Ако продажбата на домашни храни бъде регламентирана със закон, Иван Трухчев ще се радва и на повече клиенти. По думите му хората търсят домашно приготвеното филе Елена, прочутият еленски бут, балканския мед и прясно издоеното мляко.

"Не, че тези продукти, които произвеждаме, ще ми излязат по-евтини от това да ги купя. Когато си посееш собственото е наистина много трудно, по-лесно е да отидеш да си го вземеш от пазара", добави Трухчев.

И туристите са доволни от промените, защото са убедени, че така ще има и по-качествен контрол на домашно приготвената храна.

Отдавна заквасването на млякото, приготвянето на баница и други традиционни домашни специалитети е желана атракция от чужденците. Сега предприемачите официално ще включат домашния гурме туризъм в своите оферти.

Автор: Зорница Илиева