По какъв път ще поеме Украйна – разговор в „Денят започва”

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Най-трудното за Украйна предстои, каза в студиото на „Денят започва” Весела Чернева, бивш говорител на външно министерство. „Това, което се случи през последните месеци, беше израз на едно стихийно народно недоволство срещу управляващия елит в Украйна, срещу бизнес елита и връзката между тях”, заяви още тя.

vlcsnap-2014-02-24-08h04m27s197„Оттук нататък предстоят най-важните решения, решенията, свързани със съдебната система. Това ще даде стабилност и на сделките, въобще на икономиката, решения, свързани със самата икономика. Огромен дефицит. Сметки, които чукат на вратата, трябва да бъдат плащани. Само към Газпром сметката за 2014-та се твърди, че е 9 млрд. долара. Огромен проблем ще бъде лустрацията, отношението към онези, които са виновни за пролятата кръв на 19-ти и 20-ти. Тези 75 души, които загинаха. Осъждането на виновните за тяхната смърт ще бъде на дневен ред и преди всичко – формирането на един нов политически елит в Украйна, който да не носи бремето на миналото”, обясни Чернева.

vlcsnap-2014-02-24-08h19m22s205Юлия Тимошенко има своите амбиции, тя е икона на „оранжевата революция” от 2004-та и търси да материализира този си образ, което ще се сблъска с амбициите на тримата лидери, ръководещи Майдана, заяви журналистът Иво Христов.

Страната навлиза в много турбулентен период. Разпадът е напълно възможен, коментира той. Първо ще има период на анархия и взаимно разчистване на сметките, като навсякъде ще патят местните малцинства – и на изток, които са проукраински настроени, и на запад, които не прегръщат идеите на Евромайдана, смята Христов. Разделението вероятно ще бъде географско, но поради това взаимно проникване на малцинствата то няма да е лесно. Възможен е Югославски сценарий, който е много тъжен и кръвопролитен. Да се надяваме, че ще бъде избегнат, каза журналистът.

Най-важното разделение ще бъде между обществото и елита и как обществото ще успее да излъчи своите нови политически лидери, подчерта от своя страна Чернева. Това, което Европейският съюз трябва да направи, е да помогне на украинците да излъчат тези свои водачи, които да ги представляват.

Ролята на Европейския съюз в украинската криза беше абсолютно пагубна, обясни Христов. Европейският съюз изкара хората на Майдана, а сега ще управлява една криза – вероятно и бежански потоци, и имиграционни потоци, които не са лесни за управляване.