"Досието Петров" открива София филм фест

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Предстои "София филм фест", който ще бъде открит с "Досието Петров" на Георги  Балабанов. Той гостува тази сутрин в "Денят започва с култура" за разказ по работата над филма заедно с Жан-Клод Кариер.

Балабанов работи с един от най-добрите драматурзи на нашето време. Българският режисьор, който живее във Франция, е преоткрил значението на сценария, който по думите му, представлява една конструкция - нещо, което работи като машинка. "То не е литература, не роман, не е есе. Хубавите думи не функционират." Балабанов е разбрал и че сценарият не е театър, а "просто една конструкция".

В хода на работата Кариер постоянно повтарял: "Трябва де обичаш героите си, да не ги забравяш. Те са единственото, което имаш - характерите, героите. Във Франция "Кариер е едно национално богатство", защото това е последният енциклопедист, когото имат. Той е универсален човек с невероятна памет, добави Балабанов.

Българският творец разказа как се е свързал с Жан-Клод Кариер, който е избрал идеята за досиета и ДС измежду няколко, които Балабанов му е предложил. В сюжета има и театър и политика, когато политиката стане театър и театърът трябва да стане политика, споделя Балабанов и допълва: "Има задкулисие и в двете".

Българският творец цитира французина, според когото във филма идва демокрацията, но всъщност нищо не се променя. Всъщност сменят се маските, декорите, но в задкулисието нещата остават същите. Според Балабанов, тази тема е вечна, още от Шекспир и навсякъде е така: нищо случайно няма в целия театър.

Подбран е много добър актьорски състав за филма: Михаил Билалов, Цветана Манева, Ани Пападопуло, Христо Шопов, Малин Кръстев. Балабанов е открил и двама много добри актьори от по-старото поколение - Георги Новаков и Богдан Мишев.

"Досието Петров" тръгва по киносалоните в петък, веднага след премиерата му и откриването на фестивала. Ще бъде разпространяван и извън България - във Франция и Германия.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад