Достоевски

"Ако не съм опознал Русия, то опознах руския народ така добре, както малцина са могли..." Ф.М. Достоевски

Държава: Русия
Година: 2011
Времетраене: 50 минути
Достоевски
За продукцията
Всички епизоди

8-сериен телевизионен филм

Сценарист и режисьор: Владимир Хотиненко

В ролите: Евгений Миронов, Чулпан Хаматова, Юрий Степанов, Александър Домогаров, Леонид Окунев, Сергей Качанов, Павел Баршак, Степан Морозов, Серегей Тарамаев, Дмитрий Певцов и Александър Петров в ролята на художника Перов

"Гласът на унижените и оскърбените" или "Викът на страстта"

И най-големият филм е малък за Достоевски /1821 -1881/.

Два века не могат да го разгадаят. Животът му е като роман, в който рулетката се върти постоянно: "Той живее няколко живота,умира и се ражда отново".

Сценарист и режисьор от школата на Никита Михалков, Владимир Хотиненко обявява: "Аз ще покажа Достоевски, който никой не познава". Недоволните веднага реагират и търсят грешки.

В минисерията е доволно голям период от живота на Фьодор Михайлович - от момента на разгрома на петрашевците до написването на романа "Братя Карамазови". През това време се случват доста събития - изселване в Сибир, задграничен роман с Аполинерия Суслова, смърт на първата му жена - Мария Исаева, сътрудничество с няколко списания, срещата с Анна Сниткина, загубата на сина му Альоша.

Съдбата му е богата, с много страст, талант и изкушения, и хазартът не е само на игралната маса - печели


много жени и лесни пари: "5000 франка за половин час"

!!! Не подминавайте репликите - те са от литературата на Достоевски, вплетени в сюжета, описващ неговия живот с майсторско съчетание на събития и романи от една епоха, представена сурово, загадъчно и емоционално от режисьора Владимир Хотиненко.

Сред авторитетни кандидати, за ролята на Достоевски е избран Евгений Миронов - единствен и безпогрешен във всички възрасти на писателя. Женските образи са впечатляващи. Първата съпруга Мария Дмитриевна Исаева е сложна личност, жена с незадоволени амбиции, които стигат до това, че "нейната мечта за щастие е по-голяма от самото щастие".

Чулпан Хаматова е необикновена в роля, каквато не е играла досега. Дария Мороз е забележителна дори за кратко увлечение. Дмитрий Певцов е приятелят - доктор Яновски.

Снимките стигат до Баден-Баден за историческата среща с Тургенев.

Достоевски има много черти и преживявания, повече отколкото се виждат в прекрасния портрет на Василий Перов, и те започват да излизат в разказа, докато художникът рисува...

22 декември 1849, Семьоновският площад

Увлечени от френските социални реформатори, петрашевците са участници в срещи при Михаил Буташевич Петрашевски.

Различни помежду си, те са революционери, близки до декабристите, утописти, но най-общо казано "волнодумци", наказани заради разпространението на писмото на Белински до Гогол, което е висше интелектуално обвинение в социално лицемерие. Всички петрашевци имат литературни умения, изследват социалната утопия и пропагандата. Под псевдонима Кирилов, Петрашевски е автор на "Речник на чуждите думи", който всъщност е "ядката на процеса и наказанието", защото "това не е просто преводна енциклопедия, а учение на други думи", "чужди" нa обществото - за хармония, братство и солидарност, по примера на "Философския речник" на Волтер, т.е Учебник на Съзнанието.

Публично и процедурно, петрашевците са осъдени за това, че не са докладвали за писмото на Белински. 40 са арестувани, 21 /или 23 във филма/ са осъдени на смърт чрез разстрел, един е с отложена присъда заради полудяване. По думите на Достоевски, "те са пионерите на идеите, които след няколко години стават част от правителствените програми".

Осъдените на смърт са помилвани, присъдите са смекчени - Петрашевски до безсрочна каторга, Достоевски за 4 години каторга и военна служба след това. Но преди това минават през Церемонията на страха - "10 ужасни безцеремонни минути в очакване" на заповедта за стрелба до... шепота, че са помилвани. Връщат ги в крепостта, само Петрашевски е изпратен в Сибир. Така започва историята...

*Златна Романова

Начало:

След каторгата, заменила смъртното наказание, Достоевски пристига в Семипалатинск, където среща Мария Исаева. Между тях започва страст, за тях говори целият град....

"БЕСОВЕ"