Драгомир Стойнев: България тръгна по пътя на икономическия растеж

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Според Драгомир Стойнев икономиката ни се е отлепила от дъното и вървим напред. Незапомненият от много години икономически ръст – 0,8 на сто за последното тримесечие и предвиждане за 1,8 на сто за 2014 г. не са основната цел. Амбицията на министъра е българската икономика да расте с темп, по-бърз от богатите европейски държави. Това е единственият начин да ги догоним.

В “Денят започва” министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев заяви, че кредитният рейтинг на България не е променен, понижена е перспективата за страната, което говори за чисто политически послания.

„Освен “Оставка”, аз не знам протестиращите да имат критика срещу икономическата политика на правителството, срещу финансовата политика на правителството”, коментира министърът на икономиката и енергетиката. Според Драгомир Стойнев едни нови избори ще предизвикат хаос и отново ще има недоволни. Според него много по-добре е политическите лидери да се разберат за основните си приоритетите, защото и в политиката, и в икономиката е много опасно, когато има политически послания.

Сметките за тока не трябва да се увеличават, но това зависи само от регулатора. Приоритет на регулаторите е да работят върху запушването на пробойните, отстраняване на кражбите и яснотата при формирането на сметките.

Според Драгомир Стойнев никоя електроенергия не може да се сравнява с ядрената и трябва да се търси виновникът, заради когото бе спрян проектът „Белене”. Евтината конкурентоспособна енергетика прави конкурентоспособна дадена страна. Ето защо България се нуждае от ядрена енергетика, но 7-ми блок, който ще замести отиващите си два реактора, не е алтернатива на АЕЦ Белене.

Решението от 2012 г. за безконтролно и масово включване на възобновяеми енергийни източници е причината да има свръхпроизводство на зелена енергия. 20-те процента такса няма да попречи на производителите на еко енергията.

Нищо не може да откаже министъра на икономиката и енергетиката от проекта “Южен поток”. Според Стойнев този проект ще донесе много ползи за страната: ще създаде хиляди работни места в най-бедния регион на Европа; ще обезпечи доставките на природен газ за страната ни и ще доведе до ръст на икономиката ни с над 2%. Независимо какво се случва, ние трябва да пазим своя национален икономически интерес, а той е в диверсификацията на източниците на природен газ и неговите маршрути.

Основен национален приоритет остава подготвянето на квалифицирани кадри, без които няма как да имаме устойчив икономически растеж. Очаква се стартирането на пилотни проекти, които да подготвят въвеждането на дуалната система в образованието.

Цялото предаване можете до видите ТУК.